Dışişleri Bakanlığı: Irak'ın Türkmence kararı temel hakları ihlal ediyor

Dışişleri Bakanlığı, Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği'nin Kerkük'te Türkmence’nin resmi kullanımını kısıtlama yönündeki kararının 'anayasadaki hükümlerle açıkça çeliştiğini' belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği'nin Kerkük'te Türkmence’nin resmi kullanımına kısıtlama getirme kararı hakkında yazılı bir açıklama yaptı. "Bu karar, Irak’ın kurucu ve asli unsurlarından olan Türkmenlerin temel haklarının ihlalini teşkil etmektedir" denilen açıklamada, kararın aynı zamanda 'Irak Anayasası’ndaki hükümlerle de açıkça çeliştiği' kaydedildi. 

'ANAYASA, İDARİ VE KÜLTÜREL HAKLARI TEMİNAT ALTINA ALIYOR'

Dışişleri Bakanlığı, Irak Anayasası'nın 4'üncü maddesine atıfla yaptığı açıklamada, ilgili maddenin 'Türkmenlerin nüfus yoğunluğunu oluşturduğu idari birimlerde Türkmence’nin resmi dil olduğu hükmünü' içerdiğini hatırlatarak "Keza Irak Anayasası’nın 125. maddesi de, Anayasa’nın, Irak’ı oluşturan tüm bileşenlerin idari ve kültürel haklarını teminat altına aldığını vurgulamaktadır" dedi.

Bakanlık, açıklamasında, "Irak’ın ve Kerkük Vilayetinin ana unsurlarından olan Türkmenlerin hak ve hassasiyetlerini gözardı eden bu tür adımların Kerkük’te barış içinde birarada yaşama kültürünün tesis edilmesine yönelik çabalara zarar vereceğine inanıyoruz. Irak makamlarını, bu kararı süratle gözden geçirmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Irak hükümeti, Kerkük’te resmi yazışmalarda Türkmencenin kısıtlanmasını öngören karar aldı. Irak Başbakanlık Genel Sekreterliği'nden Kerkük Valiliği'ne gönderilen yazıya göre, kentteki resmi yazışmalarda sadece Arapça ve Kürtçe kullanılacak.

AA'nın haberine göre, karara, kentte yaşayan Türkmenler tepki gösterirken, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Bürosu'ndan karara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Irak hükümetince Kerkük Valiliği'ne gönderilen kararın reddedildiği belirtildi. Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’ye çağrı yapılan açıklamada, kararın iptal edilmesi istendi.

Irak Meclisi Türkmen Grubu'nca yayımlanan açıklamada, 'Kerkük’te Türkmencen'in yok sayıldığı kararın, anayasaya aykırı olduğu ve bunun kabul edilmediği' kaydedildi. Açıklamada, Başbakan'a 'Türkmen dilinin de Kerkük’teki resmi yazışmalarda kullanılması' için talimat vermesi çağrısında bulunuldu. (DIŞ HABERLER)