DİSK-AR: İşsiz sayısı 8 milyonu aştı

DİSK'in araştırma sonuçlarına göre çalışma çağındaki 64 milyon kişinin sadece 20 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda. Geniş tanımlı işsiz sayısı ise 8 milyonu aştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) 2021 yılı 4. çeyrek 'İşsizlik ve İstihdamın Görünümü' raporunu yayımladı. TÜİK'in dördüncü çeyrekte istihdam sayısını 2 milyon 854 bin kişilik artışla 29 milyon 927 bin, istihdam oranını da 3,8 puanlık artışla yüzde 46,7 açıkladığını hatırlatan DİSK-AR "Ancak TÜİK’in resmi istihdam verileri de tıpkı dar tanımlı işsizlik verileri gibi resmin sadece sınırlı bir kısmını göstermektedir. İstihdam verileri tek başına istihdamın niteliği konusunda bilgi vermemektedir.  Bu nedenle alternatif istihdam hesaplamalarına da ihtiyaç vardır" değerlendirmesinde bulundu.

TÜİK’in resmi istihdam oranı dördüncü çeyrekte yüzde 46,5 olarak açıklanırken, DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden hareketle hesaplanan Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdam (KATİ) oranı yüzde 31,9 olarak gerçekleşti.

Kadınlarda resmi istihdam oranı yüzde 29,2 olarak açıklanmışken KATİ oranı yüzde 17,5 ve erkeklerde resmi istihdam oranı yüzde 64,2 olarak açıklanmışken KATİ oranı yüzde 46,5 olarak hesaplandı.

DİSK verilerine göre;

🔸2021 4. çeyreğinde geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyonu aştı,
🔸Çalışma çağındaki 64 milyon yurttaşın sadece 20 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda (KATİ)
🔸Her 100 kadından sadece 17’si kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda,
🔸Gençlerde geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 41,4,
🔸Genç kadınlarda geniş tanımlı işsizlik yüzde 51’i aştı,
🔸Çalışabilir her 10 kişiden sadece 3'ü kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda,
🔸Geniş tanımlı işsizlik yüzde 22,5,
🔸Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 29,6,
🔸Geniş tanımlı genç işsizliği yüzde 41,4. 
(EKONOMİ SERVİSİ)
RAPORUN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ