DİSK: Şiddet ve tacize karşı ILO Sözleşmesi uygulansın
DİSK, ILO’nun şiddet ve tacize karşı hayata geçirdiği sözleşmenin Türkiye’de de uygulanması için açıklama yaptı: Şiddet ve tacizle karşı karşıya kalan kadınlar için iş yerleri güvenli değil.
Ogün Akkaya
ANKARA - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) şiddet ve tacize karşı başlattığı sözleşmenin Türkiye'de uygulanması için gerçekleştirdiği kampanyaya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya ILO Türkiye Ofisi’nden Ebru Özberk ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de katıldı.
DİSK Genel-İş Genel Merkezi'nde yapılan açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı. Açıklamada görüş ve önerilerini duyuran DİSK yetkilileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile ILO'nun 190 sayılı sözleşmesinin Türkiye tarafından onaylanmasını ve etkin şekilde hayata geçirilmesi talebini görüşecek. Heyet ayrıca iki gün boyunca Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerle de görüşmeler yapacak.
‘TOPLUMSAL VE EKONOMİK SORUNLAR KADINLARIN EKONOMİK ŞİDDETE VE YAŞAM HAKLARININ ELLERİNDEN ALINMASINA NEDEN OLUYOR’
Türkiye’de kadınlara yönelik ayrımcılık ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin her geçen gün derinleştiğini ve büyüdüğünü belirten DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu yapılan açıklamada, “Toplumsal ve ekonomik sorunlar, var olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini daha da derinleştirerek kadınların evde, sokakta ve iş yerlerinde daha çok fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalmasına ve hatta yaşam haklarının ellerinden alınmasına neden olmaktadır” dedi.
‘ŞİDDET VE TACİZLE KARŞI KARŞIYA KALAN KADINLAR İÇİN İŞ YERLERİ VE ÇALIŞMA HAYATININ GÜVENLİ OLMADIĞI AÇIKTIR’
Kadınların üçte birinin hayatlarında en az bir kez cinsel veya fiziksel şiddete maruz kaldığını, Türkiye’de son üç yılda en az 900 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü söyleyen Çerkezoğlu, “Yaşamın her alanında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan şiddet ve tacizle karşı karşıya kalan kadınlar için iş yerleri ve çalışma hayatının da güvenli olmadığı açıktır” diye konuştu.
ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin 25 Haziran 2021’de yürürlüğe girdiğini, dünyada 18 ülke tarafından onaylandığı belirten Çerkezoğlu, sözleşmenin Türkiye tarafından onaylanmadığının altını çizdi. Çerkezoğlu, “Bu sözleşme, şiddet ve taciz türlerinden arınmış bir çalışma hayatını temel insan hakları çerçevesinde ele almakta ve taraflara uygulama sorumluluğu yüklemektedir. Sözleşme hem bu yönüyle hem şiddeti açık bir şekilde tanımlamasıyla, hm kayıt dışı çalışanları da içine alan geniş kapsamıyla ve hem de ev içi şiddeti de tanımasıyla şiddet ve tacizi ortadean kaldırmak için önemli bir yol haritası çizmektedir” dedi.
‘SÖZLEŞMENİN HAYATA GEÇMESİ İÇİN HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ’
Sözleşmenin önemine dikkat çeken Türkiye Kadın Dernekleri Başkanı Canan Güllü “Sözleşmenin hayata geçmesi için hep birlikte mücadele edeceğiz. Yolumuz aydınlık, şiddetsiz bir dünya hep birlikte var olacak” dedi. ILO Türkiye Ofisi’nden Ebru Özberk ise “Türkiye’nin bir an önce bu sözleşmeyi kabul ederek şiddetten ve tacizden arındırılmış bir çalışma hayatının kurulmasında Türkiye’nin uluslararası platformlarda sesini duyurmasını diliyoruz” diye konuştu.
‘DİSK’İN ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ ARALIK AYINDA BELLİ OLACAK’
DİSK’in 2023 yılı asgari ücret önerisinin aralık ayı içerisinde açıklanacağını belirten Çerkezoğlu, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verileri üzerinden arkadaşlarımız hesaplamalar yaparak bilimsel bir rapor hazırlayacak. Asgari ücretin dolar kuru ve altın fiyatları karşısındaki kaybının giderildiği, milli gelir artışından payını alan, bir evde iki kişi çalıştığında o eve en az yoksulluk sınırı kadar gelir girmesi gerekir dediğimizde asgari ücretin bandını güncel olarak ifade etmiş oluyoruz” diye konuştu.
‘KADINLARA ESNEK ÇALIŞMA BİÇİMLERİ YERİNE TAM ZAMANLI VE GÜVENCELİ İSTİHDAM OLANAKLARI YARATILMALIDIR’
DİSK, kadınlara yönelik ayrımcılık, şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasına ilişkin talepleri şu şekilde sıraladı:
- İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır!
- 25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylanmalı, etkin biçimde uygulanmalıdır!
- Toplumsal cinsiyet temelli suçlarda, kadın cinayetlerinde cinsiyetçi iyi hal, tahrik indirimi gibi uygulamalardan vazgeçilmelidir!
- İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.
- Kadınların işgücüne katılımının önündeki en büyük engellerden olan ve kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi şarttır. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak herkesin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.
- Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir.