DİTAM, belediyelerin faaliyetlerini tartıştı

DİTAM, sivil toplum temsilcileri ile uzmanların katıldığı "Sivil Toplumun Gözünden Yerel Seçimlerden Bugüne Belediye Faaliyetleri” başlıklı toplantı düzenledi.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DİTAM, Diyarbakır'da Yerel Hizmetleri İzleme Ağı çalışması kapsamında “Sivil Toplumun Gözünden Yerel Seçimlerden Bugüne Belediye Faaliyetleri” toplantısı düzenledi. Toplantıya kentteki sivil toplum örgütleri ve Belediye Eş Başkanları, yerel yönetimlerin uygulamalarını ve kentin mevcut durumunu masaya yatırdı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DİTAM YK Başkanı Mesut Azizoğlu: “31 Mart 2024 yerel seçimlerinden bugüne Diyarbakır’daki belediyelerin uygulamalarını, sivil toplum örgütleri ve başkanlarla birlikte değerlendirmeyi ve kente dair mevcut durumun tespitini yapmayı amaçlıyoruz. Diyarbakır için en doğru olanı görünür kılmak ve kentin iyi belediyecilik hizmeti almasına katkı sunmak” dedi.

Moderatörlüğünü DİTAM YK Başkan Yardımcısı Meral Özdemir’in yaptığı toplantın ilk oturumunda, BM UNDP Türkiye Baş Teknik Danışmanı Muhyettin Sirer, "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Ulaşmada Yerel Yönetimlerin ve Sivil Katılımın Rolü" başlığında, belediyelerin kentteki yoksulluğun giderilmesi, yerel yönetimlerin BM Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri konusunda neler yapabileceğine dair sunum yaptı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Doğan Hatun ise toplantının kent sorunlarının çözümü, belediyelerin daha iyi ve nitelikli hizmet yapmasına önemli katkı sağlayacağını söyledi.

'KADINLAR VE GENÇLERİN EKONOMİYE KATILIMI SAĞLANMALI'

‘Diyarbakır Ekonomisinde Kadınlar ve Gençlerin Durumuna Dair Yerelden Bir Bakış” başlığında sunum yapan Diyarbakır Sanayi Mektebi Koordinatörü Meryem Özdemir, bölgede ekonomik anlamında bir yoksun bırakmanın getirdiği büyük ekonomik sorunlar yaşandığını söyledi.
Bölgenin iş gücüne katılım oranının düşük olduğunu ifade eden Özdemir, kadınların işgücüne katılım oranın yüzde 22 oranında olduğunu aktardı. Özdemir, kadınlar ve gençlerin ekonomiye katılımı için yerel yönetimlerin çok ciddi politikalar geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

'5 MİLYAR İNSAN DERİN YOKSULLUK İÇİNDE YAŞIYOR'

‘Yerel Yönetimler ve Yoksulluk’ başlığında sunum yapan Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu yazar Hacer Foggo, dünyadaki 5 milyar insanın derin yoksulluk içinde yaşadığını söyledi. Foggo, yoksulluğun giderilmesinde sivil toplumun katılımının çok önemli olduğunu ifade etti.
Foggo, belediyelerin sosyal yardımlara odaklanmasının sosyal belediyecilik anlamına gelmediğini, bunun yoksulluğu önlemediğini belirterek, aynı evde yaşayan her bir bireyin yoksulluğunun ayrı ayrı belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantının ikinci oturumda, sivil toplum örgütleri temsilcileri yerel hizmetlere dair görüş ve önerilerini paylaştı.

DOĞAN HATUN: RAYLI SİSTEM DAİRE BAŞKANLIĞI KURULACAK

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Doğan Hatun, toplantıya katılan sivil toplum örgütlerinin sorularını yanıtlayarak, belediyenin gerçekleştirdiği çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi.

DİTAM'ın "Yerel Hizmetleri İzleme Ağı" toplantısına katılan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, kenti hep birlikte kalkındıracaklarını belirterek şubat ayında Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı kuracaklarını duyurdu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (DİTAM) "Sivil toplum gözünden yerel seçimlerden bugüne belediye faaliyetleri" konulu buluşması kapsamında kentteki bir otelde düzenlenen "Yerel Hizmetleri İzleme Ağı" toplantısına katıldı.

Toplantıya Eş Başkanın yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri ve bu alanda çalışma yürütenler akademisyenler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DİTAM Yürütme Kurulu Başkanı Mesut Azizoğlu 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden bugüne Diyarbakır’daki belediyelerin uygulamalarını, sivil toplum örgütleri ve başkanlarla birlikte değerlendirmeyi ve kente dair mevcut durumun tespitini yapmayı amaçladıklarını kaydetti.

'ÇOK GÜÇLÜ BİR STRATEJİK PLAN OLUŞTURDUK'

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun ise şehrin ve toplumun geleceği için insanların nasıl bir yönetime ihtiyaç duyduklarını tartıştıklarını belirtti. Bu nedenle söz konusu toplantıyı önemsediklerini belirten Hatun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buranın bir güç olacağına inanıyoruz ve bu gücü en iyi, en hızlı hizmeti vermek için kullanacağız. Nitekim 9 ayımız doldu. Bir belediye için 9-10 ay çok uzun bir süre ve çok çabuk geçiyor. Bu şehirde 9-10 ayda neler değişti, bu şehirde politik, ekonomik ve sosyal anlamda neler değişti? Bazı şeyler apaçık ortada, bir o kadar da görünmeyenler var. Bu şehrin bütün birleşenleriyle birlikte bütün planlarımızı hazırlayacağımıza, söz sahibi olan herkesi dinleyeceğimize söz verdik. Stratejik planımızı bu temel üzerine kurduk. 5 yıllık bir plan yaptık. Çok güçlü bir stratejik plan oluşturuldu."

Kayyımın yarattığı çürümeye çözüm bulmaya çalıştıklarını kaydeden Eş Başkan Hatun, "Su, kanalizasyon vb. gibi siyasete konu olmayan belediye hizmetlerini çok iyi bir seviyeye getirdik. Şehirde neye dokunsak elimizde kalıyordu, dehşet bir çürümüşlük vardı; şehir şehir olma özelliğini yitiriyordu. Bu durum sadece teknik alanda değil, psikolojik alanda da geçerliydi. Şehir birkaç yıl daha kayyımların elinde kalsaydı şehir statüsünü kaybedecekti. Bu 9-10 aylık süreçte yıkılanı, yapılmayanı, yok edilmiş olanı yeniden inşa ettik. Bundan sonra halkımıza verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz" ifadelerini kullandı.

'BU ŞEHRİN GELECEİ İÇİN İNSANIMIZA SAHİP ÇIKALIM'

Şehrin alt yapı ve fiziki sorunlarının yanı sıra kadınlara yönelik çalışmalarda da büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Hatun, şöyle konuştu:" Öyle bir çarpık düzen kurmuşlardı sanki bu şehirde ne kadın ne de çocuk yaşıyor. Sadece erkek egemen zihniyet vardı. Oradan başladık. Sanki bu kentte Türkçeden başka dil yok gibiydi, sanki bu şehirde hiçbir engelli insan yaşamıyor gibiydi. Engelliler Daire Başkanlığı’nı açtık. Mevcut departmanları da sürekli olarak değiştiriyoruz ve stratejimize göre yeniden organize ediyoruz. Tüm bu daire başkanlıklarının politikalarını sivil toplum kuruluşlarıyla tartıştık ve oluşturduk. Bir müjde vermek istiyorum; Şubat ayında Raylı Sistem Dairesi Başkanlığını kuruyoruz. Ayrıca toplum güvenliğini tehdit eden sorunlara da çözüm arıyoruz. Politikalarımızı kamuoyuyla tartışıyoruz ve her soruna çözüm bulmak istiyoruz. Bu şehrin geleceği için hep birlikte insanımıza sahip çıkalım. Kentimizi birlikte kalkındırma çabası içindeyiz."

Konuşmaların ardından toplantının ilk oturumunda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Baş Teknik Danışmanı Muhyettin Sirer "Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Yerel Yönetimler ve Sivil Katılımın Rolü", Derin Yoksulluk Ağı kurucusu ve yazar Hacer Foggo "Yerel Yönetimler ve Yoksulluk", Diyarbakır Sanayi Mektebi Koordinatörü Meryem Özdemir "Diyarbakır Ekonomisinde Kadınlar ve Gençlerin Durumu" başlıklarında sunum yaptı.

Program görüş, öneri, soru ve cevap kısımları ile sona erdi.

Etiketler DİTAM belediye