DİTAV’dan çağrı: 2022 Zerzevan yılı olsun
DİTAV Diyarbakır Şubesi, Zerzevan Kalesi'nin hak ettiği ilgiyi görebilmesi için 2022 yılının Zerzevan yılı olması için çağrıda bulundu.
DİYARBAKIR - Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Diyarbakır şubesi, 2020’de UNESCO’nun Tarihi ve Kültürel Miras Geçici Listesine dahil edilen Zerzevan Kalesi ve Mithras tapınağının tanıtılması için çalışma başlattı. DİTAV Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Akalınlar, 2022 yılının Zerzevan yılı olması için çağrıda bulundu.
DİTAV’ın konuyla ilgili yapmak istediği basın açıklaması hava muhalefeti nedeniyle ertelendi. Akalınlar, birçok sivil toplum örgütünün de desteklediği “2022 Zerzevan yılı olsun” talebinin gerekçelerini yazılı olarak açıkladı.
ZERZEVAN’DA MİTHRAS TAPINAĞI
Akalınlar’ın verdiği bilgilere göre, Diyarbakır’a 45 kilometre uzaklıkta, Çınar ilçesine bağlı, Diyarbakır-Mardin karayolu üzerindeki 912 rakımlı bir tepede bulunan Zerzevan Kalesi ve yerleşkesinin gün yüzüne çıkarılması için yedi yıla aşkın bir süredir kazılar sürüyor.
Zerzevan Kalesi, Romanın sınır lejyon karakolu olmasının yanı sıra pagan Romanın muktedir asker ve bürokratlarının derin inancı Mitraizm’e ait en doğudaki yeraltı Mithras Tapınağını da içinde bulunduruyor. Bu kadim mekan, Perslilerin Kral Yolu, Asurların Ticaret Yolu olarak isimlendirdikleri 3 bin yıldan fazla aktif olarak kullanılmış, Romalılar dışında, milattan önce 880’li yıllara dayanan Asur izlerinin de kazılarda ortaya çıktığı bir yerleşke konumunda.
Son iki yıldır, Covid-19 salgınına rağmen, Zerzevan Kalesi ve içinde bulunan Mithras Tapınağı’nı görmek için dünyanın farklı coğrafyalarından binlerce insan akın etti.
UNESCO GEÇİCİ LİSTESİ’NDE
Akalınlar, yaptığı açıklamada, “2020’de Zerzevan Kalesi ve Mithras tapınağı UNESCO’nun Tarihi ve Kültürel Miras Geçici Listesine dahil edildi. Kalıcı listeye gireceğine inanıyoruz. Bu sebeple sorumluluk sahibi etkili şahsiyetlerden oluşan güçlü temsilciler ve kurumları Zerzevan’a davet ediyoruz. Bir Zerzevan duyarlılığına ve sahiplenilmesine ciddi ihtiyaç var. DİTAV olarak Zerzevan Kalesini ve barındırdığı değerleri dünyaya tanıtmak istiyoruz. Şehirler sadece yeme, içme kültürü ya da sanayi, ticaret sunumuyla “ben varım, buradayım” demez, dememeli. Tarih, geçmişten bu yana ardında ne bırakmış, belki de anlaşılmaya değer olan tam da budur” ifadelerine yer verdi.
BELGESEL FİLMİ ÇEKİLMİŞTİ
DİTAV, Zerzevan Kalesi’nin hak ettiği ilgiyi görebilmesi için “Gizemli Tarih: Zerzevan” adşı bir belgesel film de çekmişti. Sosyal medyada yayımlanan belgesel film ilgiyle karşılanmıştı. (DUVAR)