Diyabet ve MS'e karşı 'ters aşı' umudu
ABD'de yapılan bir araştırmada, multipl skleroz (MS) veya tip 1 diyabet gibi otoimmün hastalıkları, bağışıklık sistemini baskılamadan tersine çevirebilecek yeni bir tür aşı geliştirdi.
DUVAR - Chicago Üniversitesi'nden araştırmacılar, multipl skleroz (MS) veya tip 1 diyabet gibi otoimmün hastalıkları yeni bir aşı türüyle başarılı bir şekilde tedavi edebilmeyi umuyor. Bu tedavinin "ters aşılar" ile mümkün olabileceği belirtildi.
Normalde bağışıklık sistemimiz, virüs ve bakteri gibi istilacılara saldırır ya da vücudumuzdaki hasarlı hücreleri ortadan kaldırır. Ancak MS veya tip 1 diyabet gibi otoimmün hastalıklarda bağışıklık sistemi, "yanlışlıkla" sağlıklı hücrelere de saldırarak vücudun kendi doku ve organlarına zarar veriyor.
Hastalığa yakalanan kişiler, ağrının yanı sıra ateş veya yorgunluk gibi çeşitli başka semptomların da eşlik edebildiği kronik iltihaplanmadan muzdariptir. Araştırmacılar "ters aşı" olarak adlandırılan aşılarla otoimmün hastalara yardımcı olabilmeyi umuyor.
TERS AŞI NEDİR?
DW Türkçe'nin aktardığına göre, Chicago Üniversitesi'nden Jeffrey Hubbell, ters aşılar üzerine bir çalışmaya öncülük etti. Hubbell, bu aşıların gelecekte birçok otoimmün hastalığın tedavisinde kullanılabilecek "aşılamada yepyeni bir konsepti" temsil ettiğine inanıyor.