Diyanet istedi, talimat gitti: Elektriği, suyu, gazı kesin!
Türkiye Diyanet Vakfı’na imar rantı sağlamak için sahte 'riskli raporu' alınan, ardından ‘rezerv alan’ ilan edilen Üsküdar’daki 29 Mayıs Sitesi’nde oturanların elektrik, su ve gazının kesilmesi talimatı verildi. Diyanet’in isteği ile talimatı veren kurum, kentsel dönüşüm yasasında yapılan değişiklikle yeni kurulan Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü.
Kentsel dönüşüm yasasında yapılan değişiklikle beraber yeni kurulan Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, ‘rezerv alan’ ilan edilen Çengelköy’deki 29 Mayıs Sitesi’ndeki konutların elektrik, su ve doğal gazının kesilmesi talimatını verdi. Binalarda oturanların 15 gün içinde çıkmaları istenmişti. Tahliye gerçekleşmeyince de ‘ambargo’ başladı!
Kentsel dönüşüm yasasındaki yeni değişikliklerin neler getirdiğinin ilk örneği Üsküdar Çengelköy’deki 29 Mayıs Sitesi’nin kentsel dönüşüm sürecinde yaşanıyor. Sitedeki 134 dairenin 110’unun sahibi Türkiye Diyanet Vakfı (TDV). Vakıf, 2016’dan beri burasını yıkıp lüks konutlar yapmak istiyor. Önceki gün Duvar’da bütün sürecin ayrıntılarını yazmıştım. Kısaca hatırlayalım:
2016’da önce imar planı hazırlanıyor. Ancak İBB Meclis’inin CHP’li üyeleri burada TDV lehine ciddi imar rantı yaratıldığı gerekçesiyle mahkemeye başvuruyor. Mahkeme planı iptal ediyor. TDV bu sefer de siteyi kentsel dönüşüm kapsamına almak için harekete geçiyor. CENA İnşaat ile bir sözleşme imzalıyor. İnşaat şirketi de binaların riskli olduğunu kanıtlamak için Agrega Yapı Laboratuvarları Ltd şirketini görevlendiriyor. Şirket kimseye haber vermeden 7 Haziran 2022’de izin almadan gidip karot testi yapıyor.
Ev sahipleri ve kiracılar itiraz edip, ‘mülke zarar verme’ suçlamasıyla karakola şikayet ediyorlar. Şikayet sonucu ortaya çıkıyor ki, Agrega Yapı’nın lisansı Çevre, İklim ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Mayıs 2022’de iptal edilmiş ve faaliyetleri durdurulmuş. Yani riskli yapı raporu geçersiz. Üstelik raporun tarihi testin yapıldığı gün değil, öncesinde düzenlenmiş. Dolayısıyla evrakta sahtecilik de var. Üsküdar Belediyesi dahi sahteciliği kabul ediyor. Savcılığa suç duyurusu yapılıyor ama sonuç çıkmıyor.
Bütün bunlara rağmen 29 Mayıs Sitesi’nin alanı, TDV’nin talebi ile Bakanlık tarafından ‘rezerv alan’ ilan ediliyor. Oysa yasaya göre ‘rezerv alan’, yerleşime uygun boş ve kamu mülkiyetindeki yerler olması lazım. Yine yasalara uyulmuyor ve Mart 2023’te yeni imar planın da askıya çıkarılıyor. Haziran 2023’ten itibaren de sitenin derhal boşaltılması için tebligatlar yapılıyor. Tam bu sırada iktidar 6306 Sayılı kanunu değiştiriyor ve yerleşim yerlerinin de ‘rezerv alan’ ilan edileceğine dair yeni maddeleri jet hızıyla Meclis’ten geçiriyor. Böylece aslında ‘riskli raporu’ olmayan, sahte raporlar alınan, yasaya aykırı olarak ‘rezerv alan’ ilan edilen yerleşim yerinde yaşanan bütün hukuksuzluklar, iktidarın yasa değiştiği ile birden ‘yasal’ hale getirildi.
İşte Diyanet Vakfı, yeni yasaya dayanarak hemen harekete geçti. Yasadaki değişiklik ile kurulan Marmara Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne başvurup, 29 Mayıs Sitesi’nin derhal boşaltılmasını istedi. Çoğu kiracı olan vatandaşlar ise kışın yaklaştığı, kiraların aşırı yüksek olduğu bir dönemde yeni ev bulamadığı için tahliye kararına uymadı. Ve Marmara Kentsel Dönüşüm Başkanlığı da 2 Kasım 2023 günü ilgili kurumlara yazdığı yazı ile evlerin elektrik, su ve doğal gaz hizmetlerinin 29 gün boyunca kesilmesi talimatını verdi.
Yandaştan İngiliz sermayesine hızlı raylardaki besin zinciri 05 Ocak 2025
AKP’nin 2025 planı: ‘Toplumsal egemenliği’ de gasp etmek 29 Aralık 2024
Bu adaletsizliğe can dayanmaz: 45 bin kişi trilyon kazandı! 21 Aralık 2024
2025 ücret zamları: Topyekun ırgatlaşmanın eşiği… 11 Aralık 2024 YAZARIN TÜM YAZILARI