Diyanet'in katılım bankası ve promosyon kararı Meclis gündeminde
İYİ Partili Lütfü Türkkan, Diyanet’in personel maaşlarının katılım bankaları üzerinden ödenmesini kararlaştırması ve personele ödenen promosyonların büyük kısmına el koymasını Meclis gündemine taşıdı.
DUVAR - Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bankaların faizli işlemlerinden ötürü personel maaşlarına haram karışacağı iddiasıyla maaşların katılım bankaları üzerinden ödenmesi kararlaştırıldı. Sadece katılım bankalarının davet edildiği ihaleye ise diğer bankalar alınmadı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, bankaların ihaleye katılmasının engellenmesiyle haksız rekabet şartlarında kamunun zarara uğratıldığını belirtti. Ayrıca Türkkan soru önergesinde personelin hak kazandığı promosyon ödemelerinde Diyanet’in büyük kesintiler yaptığını, personelin hakkının gasp edildiğini ifade etti.
Haram olacağı gerekçesiyle bankanın ödediği promosyonların hediye adı altında verilmesini talep eden Diyanet’in, kesinti yaptığı promosyonlarla da Diyanet’in araç filosunu yenilediğini vurgulayan Türkkan, önergesinde haram olarak nitelendirilen paranın helalmiş gibi Diyanet tarafından kullanılmasını da eleştirdi.
'İHALEYE DİĞER BANKALARIN KATILMASI NASIL ENGELLENDİ?'
Türkkan’ın önergesindeki sorular şu şekilde:
"1) DİB personeli maaş ödemeleri için düzenlenen ihaleye diğer bankaların katılması nasıl engellenmiştir?
2) Kamu İhale Kanununun DİB tarafından çiğnenmesine nasıl göz yumulmuştur? Görevi kötüye kullanan personel hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılması düşünülmekte midir?
3) Kamu bütçesindeki payı da göz önüne alındığında oldukça büyük bir bütçeye sahip olan DİB’in personel maaş hacmi de düşünüldüğünde diğer bankalar açısından da haksız rekabete sebebiyet veril midir?
4) Personel promosyonları hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Neden diğer kamu çalışanları daha yüksek promosyon ödemesi alırken, ihaleyi alan bankalar promosyon miktarını düşük tutmuştur? Meydana gelen bu durumdan ötürü DİB personelinin hak kaybı nasıl telafi edilecektir?
5) Promosyon ödemelerinin DİB tarafından haram ilan edildiği iddiası doğru mudur? Doğru ise DİB promosyon ödemelerinin büyük bir kısmıyla haram olarak nitelendirilen parayla nasıl araç filosunu yenilemiştir? Haram olarak nitelendirilen prpmosyon paralarıyla DİB’in araç filosunu yenilemesi kurumun kimliğiyle ne kadar uyuşmaktadır?
6) Promosyon ödemelerinin az bir kısmının personele, büyük kısmıyla ilgili ödeme kısmına ise DİB tarafından müdahale edildiği ve DİB tarafından bu miktarın kullanıldığı iddiası doğru mudur? DİB tarafından haram olarak nitelendirilen promosyonlar küçük ve büyük olarak nasıl ikiye bölünmüştür? Küçük ve büyük promosyon tutarlarına bakıldığında DİB tarafından haram ikiye mi ayrılmaktadır? Büyük haram kısmının vebalini DİB mi üstlenmektedir? Bu sebeple personelini korumak için mi haram olarak nitelendirilen promosyon ödemelerinin büyük kısmına el konulmaktadır?"