Diyarbakır 1 Mayıs'a hazır

Diyarbakır’da 1 Mayıs hazırlıkları sürüyor. Tertip Komitesi Başkanı Kamuran Taş: Toplumun tüm kesimlerini ‘Bu düzen böyle gitmez, birlikte değiştireceğiz’ şiarıyla 1 Mayıs'ta alanlara bekliyoruz.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

 

Mahsum Kara

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs için çalışmalar hız kazandı. Diyarbakır’da 1 Mayıs mitingi için oluşturulan tertip komitesi, İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek miting için Diyarbakır Valiliğine başvuru yaptı. Diyarbakır’da 1 Mayıs “Bu düzen böyle gitmez, birlikte değiştireceğiz” şiarıyla saat 10:00’da İstasyon Meydanı’nda kutlanacak.
1 Mayıs’a sayılı günler kala işçilerin çalışma koşullarına ve taleplerine dair DİSK Genel İş Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Kamuran Taş ile konuştuk.

DİSK Genel İş Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı ve
1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Kamuran Taş

‘ÜLKE ZENGİN, YANDAŞ MUTLU, HALK YOKSUL'

1 Mayıs’ın uluslararası birlik, emek ve dayanışma günü olarak dünyanın her tarafında kutlanan bir bayram olduğunu söyleyen Taş, “1 Mayıs’ı ezilen, sömürülen ve yoksul kesimlerin bir araya gelerek kendilerini ifade etme fırsatı buldukları bir gün olarak değerlendirmek gerekiyor” dedi.
“DİSK olarak 1 Mayıs’ın bizler için çok büyük bir önemi var” diyen Taş, şöyle devam etti: “Bilindiği gibi pandemi dönemi yaşandı, pandemi henüz bitmeden çok ciddi ekonomik kriz, işsizlik ve zamlar geldi. Dolayısıyla böyle sıkıntılı bir dönemde hayatta kalmak her geçen gün daha çok zorlaşıyor. Bugün ülkemizde özelikle artı değer üreten emekçiler, işçiler, kamu işçileri, mühendisler, mimarlar, avukatlar, akademisyenler, hekimler, sanatçılar, kadınlar ve gençler çok ağır koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor. Öyle bir düzen oluşturuldu ki zengini daha zengin, fakiri daha çok fakir ediyor. Bu durum tabii toplum üzerinde adalet ve hakkaniyet duygusunu zedeliyor. Baskılar bir taraftan, sindirme politikaları bir taraftan. Gelinen aşamayı özetleyecek olursak, gerçekten ülkemiz zengin bir ülke ama halkı yoksul. Sadece yandaş mutlu. Yaşanan durumu özetleyecek cümle budur. Emekçiler için hayat gerçekten çok pahalı ve insanların alım gücü yok. İnsanlar temel gıdaya bile neredeyse ulaşmakta zorlanıyor.”

‘BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ'

"Açlık sınırı 4 bin 500 TL’nin üzerinde, asgarî ücret 4 bin 253 lira. Sendikaların yaptığı araştırmalara göre 15 bin liranın altında ücret alan herkesin yoksul olarak kabul ediliyor. Yani ülke nüfusun yaklaşık yüzde 95’i yoksulluk sınırı altında" ifadelerini kullanan Kamuran Taş "Böyle sorunların olduğu bir dönemde 1 Mayıs günü insanların haklı gerekçelerini, meşru taleplerini alanlarda haykırmasıyla ilgili büyük bir vesilesidir" diye konuştu: "Biz DİSK olarak başta Diyarbakır olmak üzere İstanbul ve çeşitli ilerde 1 Mayıs’ı görkemli bir şekilde kutlamak için alanlarda olacağız. Tertip komitesi olarak Diyarbakır valiliğine başvuru yaptık. Çalışmalarımız ile ilgili hazırlıklarımız devam ediyor. Biz toplumun tüm kesimlerini amasız fakatsız ‘Bu düzen böyle gitmez, birlikte değiştireceğiz’ şiarıyla 1 Mayıs’ta alanlara davet ediyoruz.”