Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 165 işçiyi işten çıkarıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 'mevsimlik işçi' statüsünde çalışan 165 çalışanı işten çıkarmaya hazırlanıyor. İşçiler, 'Belediye yönetimini yanlıştan dönsün' talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'na bağlı olarak çalışan ve ilaçlama işi yapan 165 işçi işten çıkarılmak isteniyor. Belediyeden haklarının korunması ve sürekli işçi statüsüne alınmalarını talep eden işçiler, açıklama yaparak belediye yönetiminin yanlıştan dönmesini talep etti.

Mağduriyetlerini dile getirmek isteyen işçiler Yeniköy Mazarlığı'nda bulunan ilaçlama şantiyesinde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, DİSK Genel İş Sendikası Diyarbakır 2 No'lu Şube Eşbaşkanı Behçet Barut da destek verdi.

'İŞÇİLERİN MAĞDURİYETİ GİDEREK ARTIYOR'

Sefalet ücreti haline gelen asgari ücret artışı tartışmalarının gölgesinde emekçilere dönük antidemokratik uygulamalara karşı bir araya geldiklerini belirten Barut, "Asgari ücret artışı zam, enflasyon, alım gücü karşısında toplumun beklentisin maalesef karşılamamıştır" dedi.

Belediye işçilerinin birçok açıdan ayrımcılıkla karşı karşıya olduğunu, ağır ekonomik koşullarda
yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen Barut, "Böyle bir süreçte belediye işçilerinin yaşadıkları sorunlara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Siyasal iktidar tarafından çalışanlara yönelik yapılan ya da yapılması planlanan kısmi düzenlemelerde belediye işçilerinin adı bile ne yazık ki geçmiyor. Belediye şirket işçiliği devam edip kamu işçisi olan belediye işçilerinin kadro hakkı hala verilmemişken bu yetmezmiş gibi yapılan haksızlıklar ve ayrımcılık son bulmuyor. Belediye işçilerinin mağduriyetleri de giderek artıyor" diye konuştu.

'SÜREKLİ İŞÇİ STATÜSÜNE ALINSINLAR'

Belediye işçilerinin sorunlarını file getiren Barut, şunları söyledi:

"Son olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Sağlık İşleri Daire Başkanlığına bağlı olarak çalışan ve ilaçlama işi yapan 165 işçinin işten çıkarılmak istenmesi, bu garabette geldiğimiz son noktadır. Sürekli işçi statüsüne geçirilmesi gereken kamu hizmeti üreten bu işçilerin zaten ağır ekonomik koşullarda geçim sıkıntısıyla boğuşurken üstüne bir de işten çıkarılmaya çalışılması vicdani değildir ve asla kabul edilmez.

Sürekli işçi statüsünde olmayan 'mevsimlik işçi' olarak çalıştırılan bu işçilerin, değil işten çıkarılması haklarının korunarak öncelikle sürekli işçi statüsüne alınması ve kadrolu hale getirilmesi öncelik ve talebimizdir. Gece gündüz demeden çalışan ağır koşullarda ilaçlama yaparak kenti yaşanabilir hale getiren ilaçlama işçilerinin mağduriyetlerine kulak tıkayan ve sorunun çözümü için çaba harcamayan Büyükşehir Belediyesi yönetimini bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz.

165 işçiyi işten çıkarmak, aileleriyle birlikte yaklaşık 600 kişiyi mağdur hale getirmektir. Bu durumdan hem hükümet hem de belediye işverenleri sorumludur. İçinde bulunduğumuz sosyal, ekonomik ve siyasal kriz koşullarında üyelerimizin ekonomik, sosyal ve demokratik haklarını savunuyor, bu haklar için kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz."