Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, YERELSEN üyeliğinden çıktı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, eski Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyımı Münir Karaloğlu’nun kurucusu olduğu YERELSEN üyeliğinden ayrıldı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - İçişleri Bakanı Yardımcısı Münir Karaloğlu 2020-2022 yılları arasında Diyarbakır valisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı olarak görev yaptı. Karaloğlu görev sırasında Büyükşehir Belediyesini, iştirak şirketleri olan Personel A.Ş., MED A.Ş ve DİSKİ’yi kurucusu olduğu YERELSEN’e üye yaparak 4 yıl boyunca aidat aldı.

KAYYIM, VALİ, İŞVEREN SENDİKA TEMSİLCİSİ

Münir Karaloğlu, 10 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Diyarbakır Valisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Kayyımı olarak görevlendirildi. 2 yıl boyunca bu görevleri sürdüren Karaloğlu'nun yerine 12.05.2022 tarihinde Ali İhsan Su, Diyarbakır Valisi olarak atandı.

Karaloğlu 2021 yılında, Yerel Yönetimler Kamu İşverenler Sendikası (YERELSEN) ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketleri MED A.Ş. ve PERSONEL A.Ş. arasında toplu iş sözleşmesi imzalandığı sırada şirketi temsilen toplantıda bulundu.

YERELSEN, 2005 yılında o dönem Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olan Münir Karaloğlu’nun inisiyatifi ve öncülüğünde kuruldu.

‘İTHAL BÜROKRATLAR’ İŞVEREN SENDİKASI İLE SÖZLEŞME İMZALADI

Karaloğlu’nun kurduğu YERELSEN ile toplu iş sözleşmesi imzalandığı süreçte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Genel Sekreter Yardımcısı olan Bülent Civelek aynı zamanda MED A.Ş. Yönetim Kurul Üyesi olarak görev alıyordu. Dönemin İnsan Kaynakları Daire Başkanı olan Ali Yücel, aynı zamanda Personel A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, Kültür Daire Başkanı Ali Çelik, Personel A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Sedat İpek, Personel A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi olarak bulunuyordu. Mersin'den Diyarbakır'a getirilen Vedat Güngör ise Belediye'de Genel Sekreter Yardımcısı ve MED A.Ş’nin Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev alıyordu.

31 Mart 2024 yılında yapılan yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin DEM Partili belediye başkanlar tarafından yönetilmesi ile ‘yolsuzluk’, ‘çifte maaş’ ve ‘usulsüz işe alımlar’ ile de gündeme gelen bu isimler seçimlerden önce de halk tarafından ‘İthal bürokratlar’ olarak anılıyordu.

4 YILDA 2.904.846,91 TÜRK LİRASI

YERELSEN’in kurulmasına öncülük eden Karaloğlu, Mayıs 2009 ayına kadar Sendika Genel Başkanlık görevini sürdürdü. 2021 yılında Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyımı olan Karaloğlu’nun kurucusu olduğu YERELSEN ile MED A.Ş. ve PERSONEL A.Ş. arasında 22.03.2021 tarihinde toplu iş sözleşmesi imzalandı. 2022 yılında her ne kadar vali değişse de 4 yıl boyunca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ), Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Personel A.Ş. ve MED A.Ş. tarafından yapılan sözleşme kapsamında YERELSEN’e aidat ödendi. 

Personel A.Ş. ve MED A.Ş’den  2.061.062 TL, DİSKİ’den 578.206.67 TL ve Büyükşehir belediyesinden 625.169.50 TL ödeme alınarak toplamda 2.904.846,91 Türk Lirası YERELSEN’e ödendi.

DİYARBAKIR BELEDİYESİ, YERELSEN ÜYELİĞİNE SON VERDİ

Belediye tüzel kişiliği gereği aynı zamanda çalışanlarına karşı işveren statüsündedir ve toplu iş sözleşmelerinde bir işveren sendikasına gerek duymaksızın başkanlar işçi memur sendikalarıyla toplu iş sözleşmesi imzalama yetkisine sahip.

Bu gerekçeler ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi seçimlerin ardından 06.05.2024 tarihinde meclise sunulan  "Sendika Üyeliğinin İptali için Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi" yönündeki teklif 14.05.2024 tarihinde değerlendirilip kabul edilerek YERELSEN üyeliğinden çıkıldı. İlgili belgeleri imzalama yetkisi ise oy çokluğu ile Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak’a verildi.

YERELSEN ÜYELERİNİN 42’Sİ AK PARTİLİ BELEDİYELER

2005 yılından beri faaliyet yürüten Kocaeli merkezli işveren sendikası YERELSEN’in 84 üyesi bulunuyor. Üyeleri içerisinde büyükşehirlerin de bulunduğu 74 belediyeden 42’si AK Partili belediye başkanları tarafından yönetiliyor.  YERELSEN’in şu anki Genel Başkanlığını Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın yapıyor. Büyükakın’ın belediye başkanı olduğu Kocaeli’nin işveren sendikası ise YERELSEN.

Diyarbakır’da 2 yıl vali ve kayyım görevinde bulunan Münir Karaloğlu ise şu an İçişleri Bakanı Yardımcısı olarak görev yapıyor.