Diyarbakır geceyi evden uzakta geçirecek
Deprem nedeniyle 46 kişinin hayatını kaybettiği, 557 kişinin ise yaralandığı Diyarbakır'da insanlar geceyi çadırlarda, camilerde, okullarda, düğün salonlarında geçirecek.
Diyarbakırlılar, merkez üssü Maraş olan ve 10 ilde bin 541 kişinin hayatını kaybetmesine, 9 bin 733 kişinin ise yaralanmasına neden olan 7.7 şiddetindeki depremin ardından geceyi dışarıda geçirdi.
Depremden sonra toplanma alanlarına giden ve valilikten açıklama yapılmaması üzerine telaşlanan depremzedeler, ilk gecelerinde çadırlarda, camilerde, okullarda, düğün salonlarında kaldı.
80 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Diyarbakır Kent ve Koruma Platformu 46 kişinin yaşamını yitirdiği, 557 kişinin de yaralandığı ilde kriz masası kurdu. AFAD, Valilik ve HDP il kriz masası ile koordineli çalışan platform, kriz masası raporu yayınlayarak kentteki son durum ile çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı.
Yaklaşık 40 yerin acil toplanma alanları olarak belirlendiğinin aktarıldığı raporda, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) İlçe Koordinasyon Kurulu tarafından kriz masası oluşturulduğu ve yıkılan alanların tespiti ile mevcut risk alanlarını belirleme çalışmalarının yürütüldüğü ifade edildi.
Raporda, “İlk belirlemelere göre Şeyh Şamil, Huzur Evleri ve Mevlana Halit mahallelerinde ağır hasarlı binaların olduğu tespit edildi. Ayrıca bu çalışma devam etmektedir. Genel hasar tespit için daha sonra TMMOB AFAD birimleri ile birlikte bir çalışma yürütülecektir” ifadeleri yer aldı.
Raporda, TMMOB'un enkaz bölgelerindeki çalışmaların durumunu incelediği ve eksiklikleri koordinasyona bildirilerek acil malzemeleri temin ettiği bilgisine yer verildi. İş makinalarının ve gerekli diğer teçhizatların sevki ile organizasyonunu kriz masasının yaptığının belirtildiği raporda, “İlk etapta toplanma alanlarına ve enkaz bölgelerine sabah çorba ulaştırıldı. Diğer yiyecek ve gıdalarda ulaştırılması için organizasyon yapıldı” denildi.
Raporda ayrıca, gece konaklama için toplanma yerlerini ortaklaştırma kararı alındığı ve spor salonları, düğün salonları, camiler ve AFAD çadırlarının bu amaçla kullanılacağı aktarıldı.
İhtiyaç listesinin de yer aldığı rapordaki malzemeler arasında battaniye, ısıtıcı, bebek maması, bebek bezi, hijyenik kadın pedi bulunuyor.
Raporda Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği'nin (GÜNTİAD) 5 bin içlik ve 10 bin battaniye hazırladığı, yemek ve temiz suyun ise Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından organize edileceği belirtildi.