VİDEO

Diyarbakır karpuzu tehlikede, üreticisi isyanda

Ünlü Diyarbakır karpuzunun son yıllarda üretiminde büyük bir düşüş yaşanıyor. Bu düşüşün nedenleri arasında ekonomik ve tarımsal nedenler yatıyor.

DİYARBAKIR- Sıcak iklimi ve verimli topraklarıyla bilinen Diyarbakır’da; yeşil kabuğu, koyu kırmızı etleri ve aromatik tadıyla büyük bir üne sahip olan Diyarbakır karpuzu, son yıllarda üretimde yaşanan düşüş nedeniyle tehlike altında. Bu düşüşün sebeplerinden biri, Diyarbakır karpuzunun diğer bölgelerin karpuzlarına göre daha uzun sürede yetişmesi. Üreticinin tercihini diğer ürünlere kaydıran bu sorunun yanı sıra kuraklık, sulama sorunları, tarım alanlarının azalması da Diyarbakır karpuzunun üretimine olan ilgiyi azaltıyor. Diyarbakır karpuzunu kurtarmak için yerel ve ulusal düzeyde yapılan etkinliklerden de sonuç alınamıyor.

‘BİZ BU İŞİ BIRAKACAĞIZ, İTHAL ÇİFTÇİ GETİRSİNLER’

Yenişehir ilçesine bağlı Güzelköy mahallesinde Diyarbakır karpuzunu büyük bir özenle yetiştirdiklerini ancak karşılığını alamadıklarını belirten karpuz üreticisi Hamza Özateş, “İran karpuzu, Adana karpuzu gibi karpuzlar erken çıkıyor ve sofralarda erken yer alıyor. Dolayısıyla millet artık karpuza doyuyor. Diyarbakır karpuzu sonbahara doğru çıkıyor. Bu nedenle satış da olmuyor. Satış olmayınca biz de bu işe fazla yeltenmek istemiyoruz. Tarlada 5 TL’ye satıyoruz pazarcı 12 TL’ye satıyor. Tarımda bütün gıdalarda bu açıklık var. Mevcut hükümetin ya da buradaki müdürlüklerin çiftçiyi düşündüğü yok. Ne olacak? Biz bu işi bırakacağız gitsinler kendilerine ithal çiftçi getirsinler” dedi.