Diyarbakır Kitap Fuarı'nın lansmanı yapıldı
Diyarbakır Kitap Fuarı, 30 Kasım'da düzenlenecek. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve TÜYAP Fuarcılık organizasyonuyla yapılacak olan fuarın lansmanı yapıldı.
DUVAR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve TÜYAP Fuarcılık organizasyonuyla 30 Kasım – 8 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan Diyarbakır Kitap Fuarı’nın lansmanı yapıldı. DTSO Toplantı salonunda yapılan lansmana DTSO Başkanı Mehmet Kaya, TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ve DTSO Fuar Komisyonu katıldı.
Lansmanın açılış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Kaya, Diyarbakır’da 2005’den beri kentin fuar merkezi olması için çaba sarf ettiklerini söyledi. 2008’de TÜYAP ile yaptıkları sözleşme ile fuarcılıkta önemli bir mesafe kat ettiklerini belirten Kaya, "Pandemi, deprem gibi doğal afetler ve salgınlar fuar sürecini etkiledi ama biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fuar merkezi ile ilgili çalışmalarda yerel yönetim ve kamu kurumları, STK’lar ile çalışıyoruz. Bugüne kadarda yerelde tüm kurumlarımız ile ortaklaştık hepsine teşekkür ediyoruz. Fuar merkezi için DİFAŞ’ı kurduk. Daha nitelikli fuarlar için fuarcılık şirketleri ile işbirlikleri yapıyoruz bazı fuarları da kendimiz yapıyoruz" dedi.
'BÖLGENİN EN ÖNEMLİ FUARLARINDAN BİRİ OLACAK'
Kaya konuşmasına şöyle devam etti:
"2024 yılında Kitap Fuarını TÜYAP ile birlikte yapacağız. TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü, Türkiye yayıncılar birliği başkanı burada. TÜYAP’ın Kitap Fuarları konusunda 40 yılı aşkın bir deneyimi var. Kitap Fuarı Sadece kentimizin değil bölgenin en önemli fuarlarından biri olacak. Kentin ve bölgenin Kitap Fuarına ilgisi oldukça yoğun. Bu fuarı en iyi TÜYAP ile yapacağımızı düşünerek teklif götürdük ve bugün bir aradayız."
'TÜRKİYE'NİN SANATÇILARINI DİYARBAKIR'DA AĞIRLAYACAĞIZ'
TÜYAP Genel Müdürü Ersözlü, "Kötü bir gündemin yoğun olduğu kentte iyi bir gündem yaratmak için bir aradayız. TÜYAP Fuarcılık olarak 45 yıldır Türkiye Fuarcılık sektörüne önemli katkılar sağlıyoruz. Yurtiçinde farklı merkezlerde ve yurtdışında 8 ülkede fuarlar hazırlayan 500’ün üzerinde çalışanı ile ülkemiz istihdamı ve ihracatına önemli katkılar sunuyoruz. Fuarlarımız ile kentin ekosistemine, kültürüne de önemli katkılar sunuyoruz. Kültür fuarları alanında kitap ve eğitim fuarları düzenliyoruz. 5 yıl aradan sonra TÜYAP Kitap Fuarı markasını tekrar Diyarbakır’a getiriyoruz. Birçok şehirden talep var kitap fuarı için. Ama Diyarbakır’ı es geçemedik. Diyarbakır fuar kültürü olan bir şehir. Bu bölgede aydın ve edebiyat dünyasını takip eden bir okur kitlesi var. Bu nedenle yeniden fuar yapma kararı aldık. 30 Kasım'da bu bölgenin en nitelikli ve güzel fuar merkezinde kitap fuarını açacağız. 9 gün boyunca Türkiye’nin yazarlarını, şairlerini, sanatçılarını Diyarbakır’da ağırlayacağız” dedi.
'KİTAP FUARLARI BİR DEMOKRASİ ŞÖLENİDİR'
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kocatürk ise "500 e yakın üyemiz var. Türkiye’de bağımsız yayıncılığın temsilini yapıyoruz. Ülke zor bir dönemden geçiyor ve yayıncılık sektöründe de zor zamanlardan geçiyoruz. Kitap fuarları bir demokrasi şölenidir. Türkiye’nin ihtiyacı olan her türlü düşüncenin fikrin bir arada olduğu kimsenin kimseyi rahatsız etmeden yazarların, şairlerin kitaplarını imzalattığı etkinlikler. Yayıncılar, yazarlar ve okurların bir arada olduğu çalışmalardır. Diyarbakır tarihsel anlamda edebiyatın önemli kalelerinden birdir. Çevre illerden de okurların gelmesi bizi çok heyecanlandırdı. Satışta olan şu an 350 bin kitap var. Kitap Fuarlarında bunların ancak 150 binini sergiliyoruz. Ama çeşitliliği bir arada verebileceğimiz etkinlikler olacak fuarda. Kitap fuarlarına yerelin desteği olmadan yürümesi mümkün değil. Bu destekler şehrin kültürüne sosyal hayatına desteklerdir. Burada olmaktan son derece mutluyuz. Büyük ve küçük orta düzeyde yayıncılar ile görüştük. Bir ilgi var. Burada yazarlar, şairler olacak. Yerelde odanın, valiliğin ve belediyenin desteği olması önemlidir. Umarım 30 Kasım’da bir kültür şöleni yaşayacağız" diye konuştu.
(BÜLTEN)