Diyarbakır Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu yayınlandı

DTSO ve GÜNTİAD tarafından hazırlanan "Diyarbakır Tekstil ve Hazır Giyim Raporu" tekstil işletmeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen etkinlik ile tanıtıldı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DTSO VE GÜNTİAD'ın birlikte hazırladığı "Diyarbakır Tekstil ve Hazır Giyim Raporu" yayınlandı. Tekstil işletmeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen etkinlikte GÜNTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ayas ve DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da konuştu.

'SEKTÖRDE ÇALIŞANLARIN YÜZDE 64'Ü KADIN'

İşletmelerin yüzde 31’inin Yenişehir ilçesinde olduğunu belirten Ayas, şunları söyledi: "Dış ilçelerde Bismil, Ergani, Silvan ilçeleri öne çıkıyor. Görüşme yaptığımız 331 firmada 21.522 kişi çalışıyor. Çalışanların yüzde 64’ünü kadın çalışanlar oluşturuyor. Kentte tekstil ve hazır giyim sektöründe bir yıl önceye göre çalışan sayısında yüzde 18 artış sağlanmış durumda. Sektörde gelecek bir yıl içinde çalışan sayısında yüzde 48 artış olması bekleniyor. Organize Sanayi Bölgeleri kentte sektördeki istihdamda bugün yüzde 62’lik paya sahip."

'FİRMALAR KENDİ MARKASINI OLUŞTURUYOR'

Ayas, “Görüşme yaptığımız 313 işletmenin yüzde 33’ü kendi markası için üretim yapıyor. Aynı şekilde hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe üretim yapan 250 işletmenin 75’i uluslararası markalara, 136 işletme ulusal firmalara, 51 işletme ise Diyarbakır’daki işletmelere fason üretim yapıyor. İşletmelerimizin yüzde 87’si siparişe göre üretim yapıyor. 13 firmamız kendi e-ticaret sitesini kurma deneyimine sahip ve 16 firmamız e-ticaret siteleri üzerinden satış yapıyor. Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren 250 işletmeden 183’ü kendi markasını kurmak istiyor. İşletmelerimiz sürdürülebilirliklerini sağlamak ve büyümek için markalaşmayı önemli bir strateji olarak görüyor ve işletmelerimizin yüzde 83’ü orta ve uzun vadede markalaşmayı veya marka değerlerini arttırmayı hedefliyor. Markalaşma ve e-ticarete yönelik adımlarımız, sektörümüzün geleceği için hayati önem taşıyor. İlimizde tekstil ve hazır giyim sektöründe yaratılan toplam istihdam üzerinden kente ekonomik girdisine baktığımızda 2023 yılı için 7.7 milyar TL. OSB’lerde yaratılan ekonomik girdi ise yıllık 4.6 milyar TL” dedi.

 

Etiketler diyarbakır tekstil