Diyarbakır Valisi: Diyarbakır Cezaevi'nin müze olması kesinleşmedi
Diyarbakır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, Diyarbakır Cezaevi'nin müze ya da kültür merkezi olması konusunda henüz netleşen bir durum olmadığını açıkladı.
DUVAR - Diyarbakır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, Diyarbakır Cezaevi'ne yeni mahkumların alınmadığını belirterek, “Cezaevi müze mi, kültür merkezi mi olacak? Bu konuda netleşen bir şey yok” dedi.
'BU İŞTEN GERİ DÖNÜŞ YOK'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır ziyaretinde, “Geçmişte uzunca bir dönem adı zulümle, işkenceyle, insanlık dışı muamele ile anılan Diyarbakır Cezaevi’ni yakında boşaltıyor ve kültür merkezi olarak sizlerin hizmetine sunuyoruz. Adalet Bakanlığımız bu konuda gerekli hazırlığı yapıyor. Böylece Diyarbakır’ın hafızasındaki bir kötü anıyı ortadan kaldırmış oluyoruz” açıklaması yapmıştı.
Diyarbakır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Münir Karaoğlu, '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' dolayısıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Buluşmada Karaloğlu, Diyarbakır Cezaevi’yle ilgili Adalet ve Kültür Turizm Bakanlığı tarafından çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, “Bu işten geri dönüş yok” dedi. Cezaevindeki mahkum sayısının 1200’den 500’lere kadar düşürüldüğünü ve yeni mahkumların alınmadığı belirten Karaloğlu, “Cezaevi müze mi, kültür merkezi mi olacak ? Bu konuda netleşen bir şey yok. Çalışmalar sürüyor” diye konuştu.
DİYARBAKIR'A 1000 YATAKLI ŞEHİR HASTANESİ
Diyarbakır’a Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak olan şehir hastanesinin ihalesinin yapıldığı ve çalışmalara başlandığını belirten Karaloğlu şunları söyledi: “Şehir hastanemiz ihalesi yapıldı. Şu anda müteahhit çalışmaya başladı. Temelleri atıldı. 2023’te bitirip açmayı planlıyoruz. Şehir hastanesi 1000 yataklı. Sağlık Bakanlığı'nın kendi kamu bütçesiyle Diyarbakır Şehir Hastanesi'ni ihale etti. Yaklaşık 2 milyarlık yatırım. Diyarbakır aynı zamanda bölgede sağlık hizmeti veriyor. Sırada, Selahattin Eyyübi Devlet Hastanemizin yenilenmesi var. Orada ve onun alternatifi yakın bir bölgede üç tane alternatif oluşturduk. Şu anda daha karar vermiş değiliz.”
'SİLVAN BARAJI 2022 YILINDA SU TUTMAYA BAŞLAYACAK'
2022 yılı onunda sonunda Silvan Barajı'nın su tutmaya başlayacağını belirten Karaloğlu, “Ama bu proje bitti anlamına gelmez. Tüneller devam ediyor. Şu anda o tünellerle ana kanallarda suyun ovaya aktarılması ve altta 7 tane daha depolama barajı var. Yani Silvan projesi dediğimiz 8 barajdan oluşan aslında büyük proje. Alttaki barajlardan dördü hizmete alındı. Diğerleri de devam ediyor. Bu sene ihale edilecek olanlar da var. Ama Silvan Barajı bittiğinde 2 milyon 350 bin hektarlık alan sulanmış olacak. İşte o zaman Diyarbakır'ı gerçek manada tarımsal üretim merkezi olacak. Sadece Türkiye için değil, dünya için çok önemli tarımsal üretim merkezi olacak” diye konuştu.
Diyarbakır’da artık vatandaşa hazır gıda kolisi verme yerine kredi kartI verdiklerini belirten Karaloğlu, “Şu anda 12 bin 500 aileye kart verdik. Bir banka ile anlaştık. Biz üç ayda bir o kredi kartına nakit yükleme yapıyoruz. Şimdi bu ay mesela 400 lira yükleyeceğiz. Vatandaş kredi kartı ile isteği yerden alışverişini yapacak, istediği ürünü alabilecek. Sadece sigara ve alkol alamayacak” dedi. (HABER MERKEZİ)