Diyarbakır'da 13 gündür kayıp olan Narin Güran'ın amcası 'kasten öldürme' gerekçesiyle tutuklandı

Diyarbakır'da Narin Güran'ı (8) arama çalışmaları 13'üncü gününde sürerken, soruşturma kapsamında gözaltına alınan amca Salim Güran, 'kasten öldürme' gerekçesiyle tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Diyarbakır'da 21 Ağustos'ta Kur'an kursuna giden Narin Güran, çıkışta evlerine dönmeyince ailesi kendi imkanlarıyla aradı.

Köylülerle yapılan aramadan da sonuç alınamayınca Narin'in babası Arif Güran, aynı gün saat 20.00 sıralarında jandarma karakoluna giderek kızının kayıp olduğunu bildirdi. Bunun üzerine bölgeye Bağlar Jandarma Komutanlığı, Bağlar Asayiş Komando Bölük Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat timleri, Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT), İstihbarat Şube Müdürlüğü, Köpek İz Takip Timi ve Su Altı Arama Kurtarma Timi'nin yanı sıra sağlık, AFAD, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama ekipleri ile ilçe belediyelerinden de arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

DNA ÖRNEĞİ EŞLEŞTİ

Soruşturma sürerken, Narin'in amcası, aynı zamanda kırsal Tavşantepe Mahallesi'nin muhtarı Salim Güran da gözaltına alındı. Salim Güran'ın aracından alınan DNA örneklerinin, Narin'in kıyafetlerindeki DNA örnekleriyle eşleştiği belirtildi.

Narin'in amcası Salim Güran

AMCA TUTUKLANDI

Jandarmadaki işlemlerinin ardından Salim Güran, zırhlı araçla adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan Güran, tutuklandı. Güran'ın tutuklanmasına 'kasten öldürme' ve 'kişiyi hürriyetten yoksun bırakma' gerekçe olarak gösterildi.

AMCANIN İFADESİ: NARİN'İ GÖRMEDİM... 

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre tutuklanan amca Salim Güran 2 Eylül'de Jandarma'ya verdiği ifadede iddiaları reddetti. 8 yaşındaki Narin Güran'ın kaybolmasından, kızının araması üzerine haberdar olduğunu belirten Güran, olay öncesinde küçük kızı görmediğini iddia etti. Aramalara katıldığını ifade eden amca, telefonunun küçük kızın kaybolmasından önce neden kapalı olduğuna ilişkin soru üzerine "Tarlaların yanında olduğum süreçte telefonum çekmiyordu" iddiasında bulundu.

Güran'ın telefonundaki whatsapp mesajları ve görüşmelerini neden sildiği soruna ise "Kardeşim Arif'in mermileri yakalandığında arayıp 'tanıdık yok mu' diye sordum. Bu sebeple o tarihte tüm whatsapp kayıtlarını sildim" karşılığını verdi.

Telefonunun ses kayıt özelliği olduğunu belirten amca, telefonundaki ses kayıtlarını 23 Ağustos'ta silmesine ilişkin ise "Çarıklı'ya baskın olduğu akşam kendisinin bu kayıtları sildiğini" ifade etti. Telefonunda kayıtlı Tiktok ve Facebook hesaplarının bulunduğunu anlatan Salim Güran, burada satılan araçları, tarımla ilgili aletleri beğendiğini, bazen de yetişkinlere özel içerikleri izlediğini anlattı.

NARİN'İN KAYBOLMASINDAN 1 GÜN ÖNCE TOPLANTI

Narin'in kaybolmasından bir gün öncesini anlatan amca, şu ifadeyi verdi: "20 Ağustos'ta aile bireyleri olarak abim Erhan'ın evinde toplandık ve kimlere düğün davetiyesi dağıtılacağı hususu konuşuldu. Olay günü aile bireylerinin çoğu davetiye dağıtmaya gitti. Ancak ben gitmedim. Olay günü oğullarım Devran ve Uğurcan ile yapılan telefon görüşmeleri davetiye dağıtımına ilişkin olabilir."

ARABADAKİ DNA EŞLEŞMELERİ SORULDU

Şüpheli amca aracına Narin'i hiç bindirmediğini, DNA profilinin araçta nasıl çıktığını bilmediğini, arabanın kapılarını evinin önündeyken bazen açık bıraktığını öne sürdü.

Sorgu sırasında Salim Güran'a küçük kızın kaybolduğu 21 Ağustos günü saat 14:33'ten sonra aracının PTS kayıtlarının kesildiği iddiası soruldu. Tarlalarında çalışan Atasoy ailesinin çocuklarını Uzunbahçe köyüne götürdüğünü, daha sonra köyde bulunan Ramazan Atasoy birlikte tarlaya geri döndüğünü iddia eden Güran, köye gittiğinde Mehmet Selim Atasoy'un eşinin kendisine su ikram ettiğini ve orada araçta onların küçük kızları ile oynadığını savundu.

NARİN'İN BABASINI TEHDİT ETTİ Mİ?

Amca, kardeşi Arif Güran (Narin Güran'ın babası) ile aralarında husumet olduğu iddiasını da reddetti. Böyle bir şey olmadığını öne süren G., kardeşine "Sana böyle bir acı yaşatacağım, ömür boyu unutmayacaksın" şeklinde bir söz kullanmadığını ileri sürdü.

G., Narin'i kimin kaçırdığını bilmediğini, Narin'in erkek kardeşinin de küçük kıza zarar verdiğini düşünmediğini ifadesine ekledi.

AMCA GÜRAN'IN AVUKATI: KAMUOYUNDAKİ BASKI NEDENİYLE TUTUKLANDI

Öte yandan amca Güran’ın 'Kasten öldürme' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlamalarıyla tutuklanmasına avukatı tepki gösterdi. Avukat Seda Toğrul, yaptığı yazılı açıklamada ortada Narin’e ait bir cesedin bulunmadığı halde 'Kasten öldürme' suçundan sevkinin hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Toğrul'un açıklaması şöyle: "Müvekkilim Salim Güran’ın tutuklanmasına dayanak delil araçtaki DNA örneği ile WhatsApp yazışmalarını silmesi gerekçe gösterilmiştir. Bu tutuklanma için yeterli somut delil değildir. Yeğenin amcasının arabasına binmesi olağan bir durumdur. Kaldı ki DNA örneği materyalin cinsi ve bulunduğu yere göre 1 ay ile 6 ay kalabilmektedir. Kaldı ki Yargıtay 1. Ceza Dairesinin bu konuda emsal teşkil eden yerleşik içtihatları vardır. Ortada Narin’e ait bir ceset bulunmadığı halde kasten adam öldürmeden sevki hukuka aykırıdır. Müvekkilim masumdur. Bu maddi gerçek gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında muhakkak açığa çıkacaktır.

Müvekkilim sosyal medya başta olmak üzere kamuoyundaki yoğun baskı nedeniyle tutuklanmıştır. Tutuklama kararına adli kontrol şartıyla serbest kalması yönünde itirazda bulunacağız. Masumiyet karinesi ve lekelenmeme hakkı kapsamında bu açıklama zorunluluğu doğmuştur. Gizlilik kararı olması nedeni ile şimdilik bunu söyleyebiliriz" dedi.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)