Diyarbakır'da 3 kuş türü ilk kez fotoğraflandı
Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Diyarbakır'da ilk kez fotoğraflanan 3 kuş türüyle ilgili açıklamalar yaptı. Küresel ısınmaya karşı uyarılarda bulunan Kılıç, 'Bölge, Basra şehrinin özelliklerine dönüyor' dedi.
DUVAR - Diyarbakır'da varlıkları bilinen ancak daha önce fotoğraflanmamış olan 3 kuş türü objektiflere takıldı. Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Kılıç, DHA muhabiri Selim Kaya'nın fotoğrafladığı taşçeviren (arenaria interpres), deniz düdükçünü (phalaropus lobatus) ve büyük flamingo (phoenicopterus roseus) türlerinin bölgede çok nadir görüldüğünü ve kayıt altına alınmasının çok değerli olduğunu söyledi.
'KABAKLI GÖLETİ BİR KUŞ CENNETİ'
Diyarbakır'ın pek çok farklı habitatı barındırdığını ve kuş türü açısından zengin olduğunu belirten Kılıç, "Habitat dediğimiz yaşam alanları, ovalar, vadiler, yaylalar, stepler, dağlık bölgeler, sulak alanlar, gölet ve nehir kıyılarımız. Bu farklı habitatlar çok çeşitli türlerin burada yaşamasına imkan sağlıyor. Bunu özellikle kuşlarda görüyoruz. Diyarbakır'da 300'den fazla kuş türü var. Dicle Vadisi'nde, Hevsel Bahçeleri civarında, Dicle Nehri kıyısında ve üniversitemiz kampüs alanı içerisinde bulunan Kabaklı Göleti'nde 200'den fazla kuş türünü görüyoruz. Bu durum, alana kuş cenneti alanı kazandırmaktadır" dedi.
Fotoğraflanan taşçeviren türünün özelliklerini açıklayan Kılıç, "Burada çok nadide türler de var. Bunlardan bazılarını fotoğraflama imkanı olmamıştı. Çünkü fotoğraflama ayrı bir emek ve çalışma alanıdır. Daha önce gördüğümüz taşçeviren var. Oldukça nadide bir tür. Bu türümüz sığ sularda, kıyıda, taşları çevirerek su altındaki böcekleri, larvaları, tırtılları yiyor. Dolayısıyla bunların aşırı üremesinin önüne geçiyor. Bu davranışından dolayı adlandırmada taşçeviren ismi kullanılmaktadır" ifadelerini kullandı.
'GİRDAP OLUŞTURARAK AVLANIYOR'
Deniz düdükçünü türünün avlanma yöntemini açıklayan Kılıç, "Bunlar, özellikle derin olmayan sularda böcekleri avlanma yönünde davranış gösteriyor. Avlanma taktiği de oldukça ilginçtir. Bulunduğu yerde dönerek, su içinde girdap oluşturuyor. Bu girdaptan dolayı özellikle zemine ulaşamadığı için zemindeki böcekler, su böcekleri, larvalar, tırtıllar yüzeye çıkıyor ve avlanmaya başlıyor. Bu strateji oldukça güzel bir değerlendirme" diye konuştu.