Diyarbakır'da 5 bin yıllık sandık mezar bulundu
Çayönü Höyüğü'nde, içinde iskelet ve eşyalar bulunan 5 bin yıl öncesine ait bir mezara rastlandı.
DUVAR - Göçebelikten yerleşik yaşama geçilip, tarıma ilk başlanılan yerler arasında bulunan ve 10-12 bin yıllık olduğu tahmin edilen Çayönü Höyüğü tarihe ışık tutuyor. Diyarbakır'da bulunan Çayönü Höyüğü'nde, 5 bin yıllık sandık mezar bulundu.
Ergani ilçesindeki höyükte ayrıca mezar içinde bütünlüğünü koruyan insan iskeleti, pişmiş ve farklı formlarda kaplara da rastlanıldı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan, neolitik çağın sonu ile bulunan mezar arasında 3 bin sene fark olduğunu ve mezarın yaklaşık 5 bin yıl öncesine ait olduğunu belirterek, "Neolitiğin sonuyla bu mezar arasında aşağı yukarı 3 bin sene fark var. Yani bu mezar bize 3 bin sene daha yakın yani aşağı yukarı 5 bin sene önceki bir mezar. Halbuki buradaki yerleşme çok daha eski bir yerleşme; onlar çanak çömlek kullanmıyorlar, çok farklı bir kültürleri var ama çok dinamik ve sürekli olarak da yeniliğe açık bir dönem ve topluluk.
Dünyanın ilk radye temelini yapıyorlar, ilk betonunu yapıyorlar, kerpicini döküyorlar, o açıdan hakikaten mimari çok önemli şeyleri yapıyorlar ve tabi Çayönü, aynı zamanda neolitik için kullanılan terminolojinin de annesi. Bu tip yapılara hücre planlı yapılar sal taşı döşemeli yapılar diyorlar" diye konuştu.