Diyarbakır'da 5 Haziran anması: Bu halk iradesini teslim etmeyecek

HDP'nin 7 Haziran 2015'te Diyarbakır'da düzenlediği mitinge yönelik katliamda yaşamını yitirenler İstasyon Meydanı’nda anıldı.

Google Haberlere Abone ol

 

DİYARBAKIR- Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nden iki gün önce Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği “Büyük İnsanlık” mitingine yönelik IŞİD'in düzenlediği bombalı saldırının üzerinden 8 yıl geçti. 5 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı katliamın 8. yıl dönümünde patlamanın yaşandığı yerde yaşamını yitirenler anıldı, saldırı lanetlendi.

'HALK KORKU HEGOMANYASIYLA TESLİM ALINMAK İSTENDİ'

İstasyon Meydanı'ndaki anmaya Yeşil Sol Parti milletvekilleri, HDP ve Yeşil Sol Parti il eş başkanları, patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri ve sivil toplum örgütleri katıldı. Saldırının gerçekleştirildiği yere çiçek bırakılmasının ardından açıklama yapan HDP İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy, "Türkiye 7 Haziran seçimlerine giderken birileri karanlık dünyalarını bu ülkeye hükmetsin diye tek tek devreye koymaya başladı. Örgütlü kötülük 5 arkadaşımızı katledip onlarca arkadaşımızı yaralayarak ve sonrasında çok daha büyük katliamlara imza atarak halkı korku hegemonyasına teslim almak istedi" dedi.

'YENİ OYUNLAR...'

5 Haziran’daki bombalı saldırının ardından Türkiye'de gerçekleştirilen diğer saldırılara da değinen Atasoy şöyle devam etti: "Bugünlere gelirken faşizmi adım adım kurumsallaştırmak, halkların iradesini kırmak, kadınları toplumsal alandan uzaklaştırmak ve Kürtleri topyekun teslim almak üzerine kurulu bu kirli düzen 5 Haziran'da İstasyon Meydanı'nda başladı. 

Yargı mekanizması Diyarbakır, Suruç ve Ankara’daki saldırılarda işlemedi. Bu katliamlarla bu halkı teslim almaya çalışanlar bugün yeni oyunlarla, yeni düzenlerle, yeni kirli pazarlıklarla bu halkı daha beter karanlığa teslim almak istiyor. Ne yaparsanız yapın bu halk size iradesini teslim etmeyecek. Bugün kazanıyormuş gibi görünebilirsiniz ama Kürt halkı seçimlerde faşizme teslim olmayacağını sizlere gösterdi."

'ÖLEN BİZ, ÖLDÜREN SİZ AMA YİNE DE TERÖRİST BİZ OLUYORUZ'

Anmada, bombalı saldırıda hayatını kaybeden Necati Kurul'un ağabeyi Hayati Kurul da bir konuşma yaptı. Kurul "5 Haziran için bu topraklarda yaşayan herkesin izlediği bir slogan var, o da barış. Burada toplanan kalabalığa bombalar yağdıranlar barışın ne demek olduğunu bilmiyor. Hala utanmadan bakanlarıyla, hükümetiyle 'bunlar terörist' diyorlar. Biz teröristsek siz nerelerdeydiniz? Ölen biz, öldüren siz ama yine de terörist biz oluyoruz. Bu insanlar ne suç işlemişlerdi?" diye sordu.

'ADALET ARAYIŞIMIZDAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Kurul'un ardından konuşan Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya ise şunları söyledi: "O gün o düğmeye basan eller hala bu ülkenin en tepesinde, AKP ve MHP içerisinde varlıklarını sürdürüyorlar ve bu ülkeyi halen onlar yönetiyor.

İstedikleri sonuca asla ulaşamayacaklar. Barışı, ortak yaşamı, eşitliği ve özgürlüğü tesis edecek demokratik zemini mutlaka yaratacağız. İnsanları barış istedikleri için, barış mücadelesi verdikleri için katlettiler. Bu coğrafyada kanlı katliamların bir daha yapılmaması için daha büyük mücadeleler vereceğiz. Adalet arayışımızdan asla vazgeçmiyoruz."