Diyarbakır'da barış mitingi: 'Onurlu bir barışa ihtiyaç var'

Diyarbakır'da Barış Mitingi düzenleniyor. Yeşil Sol Parti Diyarbakır İl Eş Sözcüsü Abbas Şahin, "Bu toprakların onurlu bir barışa ihtiyacı var. Onurlu barış da muhatabıyla olur" dedi.

Fotoğraf: Ardıl Batmaz
Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda “Toplumsal barış için eşit ve özgür yaşam” şiarıyla miting düzenleniyor.

Miting öncesi yoğun güvenlik önlemi alan polis, miting alanına çıkan tüm yolları kapattı. Basın mensupları ve yurttaşlar 2 farklı güvenlik noktasında üst araması yapılarak alana alındı. Basın mensuplarının arama noktasını çekmesine izin vermeyen polis, gazetecilerin fotoğrafını çekti.

"Savaşlara karşı ses çıkarıyoruz, biz kadınlar barış istiyoruz", "Direne direne kazanacağız", "Kadın barışın teminatıdır", "Barış yaşam özgürlük", "Orman yangınları politiktir" ve "Onurlu barış için sen de ayağa kalk" pankartlarının asıldığı miting alanına kadınlar kortej halinde girdi. "Kadın tutsaklara özgürlük" ve "Jin jiyan azadi" pankartı taşıyan kadınlar yürüyüş esnasında sık sık “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” ve "Jin, jiyan azadî” sloganları attı.

Saat 16.00’da başlayan mitinge Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve milletvekilleri katıldı.

Fotoğraflar: Ardıl Batmaz


'ONURLU BARIŞ MUHATABIYLA OLUR'

Mitingte ilk konuşmayı Yeşil Sol Parti Diyarbakır İl Eş Sözcüsü Abbas Şahin yaptı. "Biz bu halka söz verdik bu topraklara barış getireceğiz" diyen Şahin, "100 yıldır bu topraklarda, Orta Doğu'da kan ve gözyaşından başka bir şey görülmedi. Bu toprakların onurlu bir barışa ihtiyacı var. Onurlu barış da muhatabıyla olur. Toplumsal barış için önce eşitlik ve özgürlük olması gerekiyor" diye konuştu.



'KÜRT HALKI BARIŞIN SESİNİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEK'

Konuşmasına, "Merhaba direnen Amed halkı, merhaba beyaz tülbentleriyle savaşa barikat olan barış anneleri. Her gününe barışın emeğini katan sevgili halkımız, barış günümüz kutlu olsun" diyerek başlayan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Barış sadece ölümlerin sonlandırılması değil aynı zamanda yaşamın onurlandırılmasıdır. Barış mücadelesinde kaybettiklerimize bağlılıktır, vefadır. Sadece masalarda imzalanan anlaşma değildir. Bütün halkların eşit ve özgür yaşamasıdır. Çok dilli, çok kültürlüdür. Hiç kimse barışı tek kimliğe sığdıramaz. Bu dünya iki büyük dünya savaşı, binlerce bölgesel savaş gördü ve ne yazık ki hala görmeye ve yaşamaya devam ediyoruz. Bu dünyanın savaşsız olamayacağına bizi ikna etmeye çalışan egemenlerle karşı karşıyayız. Barış ve savaş ikilemini en iyi bilen coğrafyanın halklarıyız. Kürt halkının 100 yıllık direnişi, barış umudumuzu güçlü tutmaya devam ediyor. 'Kadınların direnişi barışın sesidir' diyoruz. Bu mücadele ne AKP hukukuyla ne AKP hukukun cinayetleriyle ne de sarıldığı savaşla durdurulabilir. Nerede görmek istemiyorsanız Kürt halkı orada olmaya, barışın sesini yükseltmeye devam edecek" dedi.



'MÜCADELEMİZ ONURLU BİR BARIŞI TESİS EDİNCEYE KADAR DEVAM EDECEK'

Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik krizin sebebinin savaş politikaları olduğunu belirten Uçar, "Her gün okullarda gençler bir birini bıçaklıyor. Ekonomik kriz yüzünden kiracılar, ev sahipleri birbirlerini vuruyor. İnsanlar intihar ediyor. Bunların hepsi savaş politikalarının bir parçası. İktidar savaşın gölgesinde barışın bir ütopya olduğunu bize inandırmaya çalışıyor. Bizim mücadelemiz onurlu bir barışı tesis edinceye kadar devam edecek" diye konuştu.

Türkiye'de demokrasinin, eşitlik ve özgürlüklerin önündeki en büyük engelin Kürt sorununun çözümsüz bırakılması olduğunu belirten Uçar, çözüm için İmralı'yı işaret etti.



ÖZTÜRK: ÖCALAN'IN UZATTIĞI BARIŞ ELİNİ TUTUN

İstasyon Meydanı'ndan muhalefete seslenen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, "İnsan hakları, Kürt sorunu ve tecride ilişkin bir sözleri olmuyor. Bunlar olmadan Kürt sorunu çözülmez. Adalet’e inanıyorlarsa Emine Şenyaşar’ın sesi olsunlar. İnsan hakları diyorlarsa Halise Aksoy, Ali Rıza Aslan ve İbrahim Uzun çocuklarının cenazelerini kutuyla teslim aldılar. Bu hangi insanlıkta, hangi dinde, hangi inançta var? Bir sözünüz buna varsa samimisinizdir" dedi.


"Hitler’in zihniyeti aynen devam ediyor" diyen Öztürk, "Bu planınız dün tutmadı bugün de tutmayacak. Savaş, ölüm, işkence ile Kürt halkı bitmez. Bugün Sayın Öcalan’ın fikirleri bütün dünyaya yayılmıştır. Sayın Öcalan bu faşistlere karşı direniyor. Biz onurlu bir barış için yola çıktık. Çok bedel verdik, özgür olana kadar da bu bedeli vereceğiz. Kürt meselesi bugün Türkiye’yi değil, Ortadoğu’yu da etkiliyor. Türkiye’de bu sorun çözülürse Ortadoğu’da da çözülür. Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın uzattığı barış elini tutun. O eli tutarsanız barış olur. Onurlu barış gelene kadar mücadelemiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

Miting, sanatçı Xece'nin sahnesiyle devam ediyor.