Diyarbakır'da bayat ekmek talebi arttı

Diyarbakır'da derinleşen ekonomik krizle birlikte taze ekmeğe erişemeyenlerin sayısı gün geçtikçe yükseliyor.

Fotoğraflar: Amida Haber
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ocak ayında yapılan zamların ardından 400 gram ekmeğin 12 TL'den 15 TL'ye çıkarıldığı Diyarbakır'da, artan yoksulluk ve derinleşen ekonomik krizle birlikte bayat ekmeğe talep arttı. 

Amida'dan Zelal Sinayiç'in haberine göre, bayat ekmek talebi, kent yoksulluğunun daha yoğun olduğu Bağlar ve Sur gibi ilçelerde daha çok görülüyor. Fırıncılar elinde kalan ekmekleri bir gün sonra, tanesi 8 ila 10 TL'den bayat ekmek olarak tüketiciye ulaştırıyor. 

'İNSANLARIN ÇOĞU TAZE EKMEK YİYEMİYOR'

17 yıldır Bağlar ilçesindeki bir fırında çalışan Ferhat Kabamaklı, “Burası fakirlerin ağırlıkta yaşadığı bir mahalle. Dolayısıyla yoksul sayısı çok fazla. İnsanların çoğu taze ekmek yiyemiyor. Durumu olmayanlar, daha ucuza geldiği için bayat ekmek alıyor” dedi.

Öte yandan, kent yoksulluğunun derinleştiği Diyarbakır'da fırına hamur götürenlere de rastlanıyor. Evden götürülen hamurda ekmeğin tanesi 5 TL’den pişiriliyor.

'ESKİYE GÖRE HAMUR GETİRENLERİN SAYISI AZALDI'

24 yıldır fırıncılık yapan İbrahim Yaşgöz, “50 kiloluk bir çuval un, toptancılarda ve fırınlarda 720 TL'nin üzerinde satılıyor. Bir çuval undan, ev ekmeği hesabıyla, 800 gramlık 80 tane ekmek çıkıyor; fırın hesabıyla da 400 gramlık 160 tane ekmek çıkıyor. Eskiye göre evde hamurunu getirip burada pişirmemizi isteyenlerin sayısı azaldı. Günde 5-6 kişi evden hamur getiriyor" diye konuştu. 

Uzun yıllardır evde hamur yapıp fırına getiren Hediye ise, "Haftada bir kez hamur yapıp getiriyorum. Bir leğenden 7-8 ekmek çıkıyor ve bizi bir hafta boyunca idare ediyor. Ekmek elimin altında, her gün gidip ekmek alma derdinden kurtuluyorum. Bu yönüyle daha avantajlı. Bu ekmeğin bereketi ayrıdır. Yaptığım ekmeği buzdolabına koyup çıkardığım zaman taze taze yiyebiliyoruz. Köyden un geldiği zaman bizim için daha uygun oluyor. Evlendiğim ilk günden bu yana, iki kişi olmamıza rağmen yine de hamuru kendi elimle yoğurup fırına getiriyordum" diye konuştu.

(ALINTI)