Diyarbakır’da ‘Fobini Uçur’ etkinliği: Var olduğumuzu göstermek için buradayız

Uluslararası Af Örgütü aktivistleri ve LGBTİ+ bireyleri tarafından, Diyarbakır’ın tarihi surları önünde “17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü” dolayısıyla uçurtma uçuruldu.

Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara

DİYARBAKIR - Uluslararası Af Örgütü aktivistleri ve LGBTİ+ bireyleri 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi ile Mücadele Günü’nü kutlamak için Diyarbakır’da ilk kez “Fobini Uçur” etkinliği düzenledi. Diyarbakır’ın tarihi surları önünde düzenlenen etkinliğe LGBTİ+ bireylerin yanı sıra yurt dışından gelen aktivistler destek verdi.

‘VAR OLDUĞUMUZU GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Uçurtma etkinliğine dair Gazete Duvar’a değerlendirmede bulanan aktivisti Zana Barut, şunları söyledi:

“Bu etkinlik 2004 yılında Uluslararası Af Örgütü’nün öncülüğünde LGBTİ+ bireylerin haklarının var olduğunu ve kendilerini daha özgür bir şekilde ifade etmeleri için oluşturuldu. O günden sonra birçok ülkede bu etkinlik her yıl mayıs ayının 17’sinde kutlanmaya başlandı. Biz bu tarz etkinliklerle homofobi, bifobi ve transfobilere karşı bir alan açmaya çalıyoruz. Bu etkinliğin bizim için önemi büyük, kendimizi özgürce ifade ediyoruz. Var olduğumuzu gösteriyoruz bu şekilde. LGBTİ+ bireylerin haklarının olduğunu ve onlara alan açmak için Türkiye’de bulunan birçok sivil toplum örgütlerinin bu tür etkinliklere destek vermesi gerekiyor.”

‘ETKİNLİK BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'

Diyarbakır’da düzenlenen “Fobini Uçur” etkinliğine destek vermek için LGBTİ+ birey Giulio Mariotti de İtalya’dan geldi.

Bu tarz etkinliklerin LGBTİ+ bireylerin kendilerinin özgürce ifade etmeleri konusunda çok önemli olduğuna dikkat çeken Mariotti, “Sadece LGBTİ+ bireyler için değil insan haklarını önemseyen kişiler için de bu etkinlikler çok önemli. Bu etkinlikler bizim var olduğumuzu gösteriyor. Kendini kabul edememiş LGBTİ+ bireyler içinde önemli” dedi.

İtalya’nın Perugia kentinde yaşayan Mariotti, LGBTİ+ bireylerinin düzenlediği etkinliklerde yaşadığı kentteki belediyenin kedilerine yardımcı olduklarını söyledi.

Kendilerini ifade etme konusunda yaşadığı ülkede herhangi bir sorunla karşılaşmadığını ifade eden Mariotti, şunları dile getirdi:

“Türkiye’de bu tarz etkinlikler nasıl yapılıyor bilmiyorum. Kendi ülkemle kıyaslamam gerekirse yaşadığım kentte 60 bin kişi var. Yaşadığım kentte LGBTİ+ bireylerle ilgilenen bir dernek var ve o dernek ne zaman bir etkinlik düzenlese hiçbir sorunla karşılaşmıyor. Herkes sahip olduğu kimliği özgürce yaşayabiliyor.”

Etkinlikte, renkli uçurtmalar, “fobini uçur” sloganları eşliğinde gökyüzüne bırakıldı. (DUVAR)