Diyarbakır'da kayıp yakınları İbrahim Kartay'ın akıbetini sordu

Diyarbakır'da 705. kez bir araya gelen kayıp yakınları, Hani’de gözaltına alındıktan sonra 28 yıldır haber alınamayan İbrahim Kartay'ın akıbetini sordu. 

İbrahim Kartay’ın hikayesi, İHD Yönetim Kurulu Üyesi avukat Jiyan Ormanlı tarafından okundu.
Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 705’inci haftasında Diyarbakır Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi.

İHD Diyarbakır Şubesi Sekreteri Yakup Güven, devletin kayıpları bulmakta adım atmadığını söyleyerek kayıpların devlet politikası haline geldiğini belirtti. 

GÖZALTINA ALINDI, BİR DAHA HABER ALINAMADI

Kayıp yakınları bu hafta, 15 Ağustos 1994'te Hani ilçesinin Huni köyünde gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan İbrahim Kartay'ın akıbetini sordu. Kartay’ın hikayesi, İHD Yönetim Kurulu Üyesi avukat Jiyan Ormanlı tarafından okundu. Ormanlı, İbrahim Kartay’ın 1965 Lice doğumlu olduğunu ve Hani ilçesinin Gömeç köyünde ikamet ettiğini belirterek, “Evli ve üç çocuk babası olan İbrahim Kartay çiftçilikle uğraşıyordu” dedi.

Ormanlı, 15 Ağustos 1994 tarihinde İbrahim Kartay’ın ikamet ettiği köye askerler tarafından baskın düzenlendiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Askerler, köylüleri meydanda toplayıp onlardan köyü boşaltmalarını istedi. Köylülerin eşyalarını almalarına izin verilmeden evler yakılmaya başlandı. Köylülerin geçim kaynağı olan hayvanlar da silahlarla taranarak öldürüldü. İbrahim Kartay, diğer köylüler gibi köyü terk etmeye hazırlanırken askerler tarafından gözaltına alındı. Köy çıkışında eşini bekleyen Salime Çakır’a, İbrahim Kartay’ın gözaltına alındığı bilgisini köylüler verdi. Çocuklarıyla komşu köye sığınan Salime Çakır, eşinden haber alma umuduyla 10 gün bekledikten sonra kayınpederi ile birlikte Hani’ye giderek Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulundu. Savcılıktan haber alamayan aile, Hani Jandarma Karakolu’na gitti. Karakoldaki yetkililer aileye, İbrahim Kartay’ın gözaltına alınmadığını söyledi. Bir süre sonra baba Kadri Kartay, yeniden karakola gitti fakat karakoldaki kişiler tarafından kendisine hem ateş edildi hem de oğluyla ilgili girişimde bulunmaması için tehdit edildi. Tüm bu nedenlerle ailenin girişimleri ve başvuruları sonuçsuz bırakıldı. Gözaltına alındığı birçok kişi tarafından teyit edilen İbrahim Kartay’dan bir daha haber alınamadı."

'ETKİN SORUŞTURMA BAŞLATILMASINI İSTİYORUZ'

İbrahim Kartay’ın kaybedilişinin üzerinden 27 yıl geçtiğini belirten Ormanlı taleplerini sıraladı: "Yargı makamlarının zamanaşımı hükümlerini, faillerin soruşturulmasını ve yargılanmasını önlemek için kullanmaya son vermesini talep ediyoruz. İbrahim Kartay dosyasında etkin bir soruşturma başlatılmasını istiyoruz. İbrahim Kartay için ve tüm kayıplarımız için adaletin sağlanmasını istiyoruz." (DUVAR)