Diyarbakır’da kış hazırlıkları: ‘Konserve yapmak artık lüks’
Diyarbakır’da kış hazırlığı yapanlar, ekonomik kriz nedeniyle alım güçlerinin düştüğünü söyledi. Her yıl daha az ürün hazırlayabildiklerini belirterek “Kışın gelmesine sevinemiyoruz” dediler.
Evrim Deniz
DİYARBAKIR - Sonbaharın ilk ayı bitmek üzere. Diyarbakır’da evlerin balkon ve pencere korkuluklarını kurutulmaya bırakılmış bamya, biber ve patlıcanlar süslüyor.
Ancak bu yıl, artan sebze fiyatları nedeniyle geçmiş yıllara kıyasla daha az kış hazırlığı yapılıyor. Kadınlar, eskiden tüm kışı atlatmak için yapılan konserve ve kurutmalıklar yerine arada sofraya çıkarılacak kadar yapabildiklerini söylüyor.
‘ÇOK AZ KIŞLIK MALZEME HAZIRLAYABİLİYORUZ’
Sur'un Ali Paşa Mahallesi’nde patlıcan közleyen Halime, "Şu an patlıcanları yaktığımız ateşin üstünde közlüyoruz. Ateşi yakmak için mahalledeki birkaç kadınla bir araya gelip kömür gibi şeyleri ortak alıyoruz. Ateş başında sohbet edip işlerimizi hallediyoruz" dedi.
Halime, şöyle devam etti: "Eskiden kiloyla patlıcan alıp günlerce kışa hazırlanırdık. Bu hazırlık bizler için epey eğlenceli de oluyordu. Binalarda yaşayan akrabalarımız da bunun için bizim yanımıza gelirdi. Fakat şimdi çok az patlıcan ya da kışlık malzeme hazırlayabiliyoruz. Her şey çok pahalı, gücümüz hiçbir şeye yetmiyor. Patlıcanın kilosu 15-16 TL arasında. 5 TL olunca bile ‘ateş pahası’ olmuş dediğimiz günler dün gibi aklımda, bu yakıcı sıcaklardan sonra kışın gelmesine sevinemiyoruz."
‘BOZUK ÜRÜNLER BİLE 10 TL’
Kış hazırlığı için Perşembe pazarından alışveriş yapan 63 yaşındaki Hanım, akşama doğru pazarda çürümeye başlamış sebzelerin daha düşük fiyata satıldığını belirterek "Sağlam ve güzel sebzeler çok pahalı. Öğlen 16 TL’ye satılan patlıcanlar, akşam saatlerinde 10 TL’ye satılıyor. 10 TL'ye çürümeye başlamış ürünler alıyoruz. Biz de bunların içinden daha iyi olanları seçmeye çalışıyoruz. Eskiden bunlar çöpe atılır ya da fakirlere verilirdi. Şimdi halimizin ne kadar beter olduğu ortada, bu çürümeye başlamış ürünler bile 10 TL” dedi.
Lalabey Mahallesi’nde yaşayan ve konserve için domates hazırlığı yapan Emel, "Domates konservesi uzun ve meşakatli bir iş. Ama yine de 5-10 kadın toplanıp 100’lerce konserve yapıyorduk. Şimdi ancak üniversite kazanan kızım için yapabiliyorum. Domatesin kilosu 12-15 TL arasında. 5-6 konserve yapabilecek kadar bütçe ayırabiliyorum" diye konuştu.