Diyarbakır Newroz'unda konuşan Buldan: Ankara bu meydanı görsün

Newroz kutlamalarının finali olan Diyarbakır Newroz'u başladı. Herkesin gündeminin barış olması gerektiğini söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuşmasında, "Ankara bu meydanı görsün" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da Newroz mitingi, çeşitli zorluklara rağmen başladı. Diyarbakırlılar, kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı otobüslerin Newroz alanına sefer gerçekleştirmemesinden dolayı gruplar halinde Newroz alanına yürüdü.

HDP BAYRAKLARI İÇERİ ALINMADI

Newroz Parkının kontrol noktalarında sabah erken saatlerinde uzun kuyruklar oluşurken, “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” şiarıyla binlerce kişi sabah saat 10:00 da alana girmeye başladı. Diyarbakır'da coşkuyla başlayan Newroz günü, yollarda renkli görüntülere de sahne oldu. Yöresel kıyafetlerini giyen yurttaşlar Newroz alanı renklendirdi. Polis arama noktalarında HDP bayrakları içeri alınmazken bu duruma tepki gösteren yurttaşlar "HDP onurumuzdur" sloganlarıyla tepki gösterdi.

Alanda “Newroz barış, özgürlük, birlik ve özgürlüğü haykırmaktır”, “Kadın kırımına karşı yaşamı ve özgürlüğü savunuyoruz”, “İnkara, savaşa, sürgüne karşı Kawa’nın direniş ruhudur”, "Eş Başkanlık mor çizgimizdir" pankartları asılırken, 9 dilde Newroz kutlaması yapıldı.

NEWROZ CADDESİ’NDE BİNLERCE KİŞİ BİRİKTİ

Newroz Caddesi’nden Newroz alanına girmek isteyenler kontrol noktalarındaki aramaların uzun ve ağır gerçekleşmesi nedeniyle girmekte zorluk yaşıyor. Kontrol noktasında yaklaşık 5 bin kişi birikti. Uygulamayı protesto eden gençler, tepkilerini sloganlarla dile getirdi.

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, alana girmek isteyen yurttaşların engellenmesini sahneden protesto etti. Diyarbakır valisine seslenen Başaran, barikatların önündeki engellemelerin kaldırılmasını istedi. Başaran, “Yoksa Amed’in bütün sokakları Newroz alanı olacak” dedi.

'KURKUT DAVASINI TAKİP EDECEĞİZ'

Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Murat Sarısaç, Ahmet Türk ve Sırrı Sakık ile Newroz alanına gelen HDP Eş Genel başkanı Pervin Buldan, protokole geçmeden önce, Kemal Kurkut’u andı. Kurkut cinayetiyle ilgi dava sürecini eleştiren Buldan, davayı takip edeceklerini söyleyerek faillerin yargılanmasını istedi.

POLİS SAHNE ÖNÜNE GELDİ

Sahne önündeki barikatı aşan bir grup gence çevik kuvvet ekibi müdahale etti. Sahne önüne gelen onlarca polis gaz çelik cop kullandı. HDP’li milletvekillerinin araya girmesine rağmen polis müdahalesi devam etti.
Polis, sahne önündeki bekleyişini sürdürüyor. Bu arada kontrol noktalarında yurttaşlara müdahale eden polis, gaz ve tazyikli su kullandı.


CEYLAN: İRADEMİZİ SAHİP ÇIKMA GÜNÜDÜR

Newroz Tertip Komitesi adına ilk olarak konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, alanı selamlayarak, “Newroz 2600 yıllık direniştir. Biz bu görüntüye minnettarız, çok yaşa Amed. Diyorlar ki iradelerini kıracağız, irademizi kıramazlar işte Amed, işte irade. Newroz, kültür, kimliktir, newroz irademize sahip çıkma günüdür” dedi. Ardından alandakiler Newroz ateşini yaktı.

TÜRK: ARTIK BİRARAYA GELMENİN ZAMANIDIR

Diyarbakır’daki Newroz kutlamasına katılan Ahmet Türk de burada konuşma yaptı.

Türk, Newroz'un baharın habercisi olduğunu belirterek şunları söyledi, "Kafkasya ve Ortadoğu kutlanıyor. Newroz Kürtler için direniş günüdür. Kürt halkının günü gün be gün yükseliyor. Yüzlerce Kürt siyasetçi zindanlarda tutuluyor. Onların zindanlarda da direndiğini biliyoruz ve onları selamlıyoruz. Sayın Öcalan ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmüyor. Diyoruz ki, 'Bu siyasetiniz yenilecektir.' Arkadaşım Aysel Uğluk hastalığına rağmen hapiste tutuluyor. Bir an önce bu ahlaki ve vicdani olmayan tutumdan vazgeçip serbest bırakmaları gerekiyor.” Türk, Kürt siyasetçilerine de seslenerek, “Artık biraraya gelmenin zamanıdır” dedi.

Ahmet Türk’ün konuşmasının ardından etkinlik Servet Kocakaya konseriyle devam ediyor.

'SİYASİ TUTSAKLARIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAĞLAYACAĞIZ'

Kürdistani İttifak Grubu adına Diyarbakır Newroz’unda konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürtler adına birlik çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Aydeniz, şunları söyledi: “Kürt dili yasaklarla karşı karşıya. Bizler Kürt ittifakı olarak, Kürtçe resmi ve eğitim dili olana kadar mücadele edeceğiz. Yüz yıldır Türkiye Cumhuriyeti tek dil, tek bayrak üzerine inşa edildi. Bizler Kürt ittifakı olarak Kürdistan’ın özgürlüğü, Türkiye’nin demokrasisi için mücadele edeceğiz. Cezaevlerinde işkence ve baskı artıyor. Sayın Öcalan ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğünü sağlayacağız.”

Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti ise Kürdistani İttifak Grubu adına Kürt halkının Newroz’unu kutladı. Enfal Suresi’nin 24’üncü ayetini okuyan Aşiti, şunları söyledi: “Ey inanlar, Allah yaşamın ve direnenlerin yanındadır. Newroz’u kutlayabilmemiz için direnmemiz gerekiyor. Newroz direnişi, aynı şekilde insanın canlılığıdır. Kürtçeyi yasaklayanlar, resmi ve eğitim dili olmasını engelleyenler, ilahi inancı zedeliyor. Allah’ın fıtratında değişiklik olmaz. Kürt bir annenin, Kürdistan’da dünyaya getirdiği bir çocuğun dilini yasaklayamaz. Kürt halkı, her millet gibi kendi topraklarımızda özgürce yaşamalıyız.”

MIZRAKLI VE GÜVEN’İN MESAJLARI OKUNDU

Newroz’unda tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in mesajları da okundu.

Selçuk Mızraklı’nın mesajında şunları söyledi: “Geçmişten günümüze bu topraklarda halkların, zalimlere karşı direnişinin adıdır Newroz. Özgürlük mücadelesi verenlerin, isyan ateşi yaktıkları günün adıdır Newroz. Talan edilmiş bir coğrafyanın yeniden dirilişinin adıdır Newroz. Diz çöktürülmek istenilen, katliamlardan geçirilen bir halkın zılgıtlar eşliğinde halaya durmasıdır Newroz. Bu topraklar istilalar, katliamlar, zulümler ve yenilgiler gördü. Aynı zamanda direnişler, isyanlar ve yeniden dirilişlere de tanık oldu. Diz çökmeyen bir halk gerçekliği, umutsuzluk iklimini bahara çeviren direnişçiler gördü. Bizler, bu direnişçilerin ardılları olarak yine milyonlar olarak alanlardayız. 2013 Newroz ruhuyla yeniden halaylara durmaktayız. Ateşin başında umudumuzu tazelemekteyiz.

Yüzyıllardır statüsüz bırakılan bir coğrafyanın kadim halklarından olan Kürtler, AKP-MHP ittifakının katliam politikası ile de karşı karşıyadır. Böylesi zorlu bir dönemeçte her zamankinden daha fazla bir birlikteliğe ihtiyacımız var. Bu birlikteliği, Newroz ruhuyla yakalayabiliriz. Bu ruhu Newroz coşkusuyla taçlandırabiliriz. Üçüncü yol siyasetini hayata geçirebiliriz. Halkların lehine olan bir siyaset tarzıyla karanlığa sürüklenen bir ülkeyi kurtarabiliriz. Bizler, tüm saldırılara karşı, tutuklamalara karşı bugün yine aynı yerde ve aynı duruştayız. Bizler demokratik bir ülke, özgür bir gelecek için mücadele ediyoruz. Bu inançla da başaracağımızı biliyoruz. Newroz ateşinin sıcaklığıyla sizleri selamlarken, mutlaka kazanacağız diyorum. Şimdi zafer zamanıdır.”

'HER ALANDA DİRENECEĞİZ'

Diyarbakır Newrozu’na Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in gönderdiği mesaj, sanatçı Devrim Demir tarafından okundu. Mesajına “Çağdaş Kawa Mazlum Doğan diyarından, Xarpet Zindanından sizleri saygıyla, sevgiyle selamlıyorum” sözleriyle başlayan Güven, devamında şunları söyledi: “Bütün içtenliğimizle inanıyor ve biliyoruz ki 21 Mart Newroz Bayramı’nda dünyanın her yerinde Kürt halkı alanlara çıkacak, Newroz’unu büyük bir coşkuyla kutlayacaktır. Bugünlere nasıl gelindiğini, ödediği bedellerden çok iyi bilen halkımız, bundan sonra da Kürtlere düşenin direnmek olduğunun bilinciyle, örgütlü yapılarıyla yoluna devam edecektir.”

“Bütün sistemlerin kendisini değiştirmek zorunda olduğu günlerden geçiyoruz” diyen Güven, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Hukuksuzluk, adaletsizlik ve eşitsizliğin küresel boyut kazandığı, sınırların anlamsızlaştığı, toplumların artık statüsüz asla yaşamak istemediği bir aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Yeni bir yüzyıl şekilleniyor. Emperyalist savaş baronları bu kez de Ukrayna üzerinden kozlarını paylaşıyorlar. Ukrayna halkını en iyi anlayabilecek olan Kürt halkı ve Filistin halkıdır. Bu nedenle dün olduğu gibi bugün de Kürt halkının kara gözlü, yiğit evlatları dünyanın her yerinde haksızlığa uğramış halkların yanında yer almış ve acılarına ortak olmuştur.

Sizler dışarıda, bizler zindanda savaş, baskı ve adaletsizliğe karşı, ‘Şimdi kazanma zamanıdır’ diyoruz. Sayın Abdullah Öcalan şahsında bir halkın tecrit edildiği, bu tecridin bütün zindanlara yayıldığını yaşayarak görüyoruz. Haklı ve meşru mücadelemizde hiç kimsenin insafına ihtiyacımız yoktur. Biz Kürt kadınları olarak diyoruz ki Bakur, Başur, Rojhilat ve Rojava’da birlik, beraberlik, ulusal ittifakımızı oluşturarak yeni bir yüzyıla adım atacağız.

Emektar halkımıza sözümüzdür: Destansı mücadelemizi referans alarak bulunduğumuz her alanda direneceğiz. Küresel radikal demokrasi ile sosyalist bir dünya, demokratik bir Ortadoğu ve özgür bir toplum olmayı başaracağız. Bunu özgücümüzle, yaşamın her alanında gökkuşağı renkleriyle direnişe duran, 8 Mart ile Newroz Bayramı arasında bedenini ateşten köprü yapan kadınlar ve onurlu barış için hiçbir zaman alanları terk etmeyen cefakar annelerimizin öncülüğünde yapacağız. Şartlar ne olursa olsun, her zaman çaremiz de çözümümüz de halkımızın destansı direnişi ve özgücüdür. Amed halkı şahsında dünyanın her yerinde direnen halkımızın Newroz Bayramı’nı kutluyor, gelecek özgür günlerde çekeceğimiz büyük halayda buluşmayı umuyoruz.”

BULDAN: NEWROZ BARIŞ VE KARDEŞLİKTİR

Newroz’nun barış ve kardeşlik olduğunu ifade eden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Newroz dünya halkları için kutlu olsun. Sevgili halkımız, yurt içinden ve yurt dışından gelen sevgili misafirlerimiz, sivil toplum örgütlerinin değerli temsilcileri, sevgili kadınlar ve gençler, hepinizi partim adına sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. İnanın, Newroz ateşinin yandığı her meydanda, başta Amed meydanı olmak üzere, Türkiye’nin dört bir yanında, üç gündür yanan bütün Newroz ateşleriyle, Selahattin Demirtaşlar, Figen Yüksekdağlar, Gültan Kışanaklar, Sebahat Tunceller, Aysel Tuğluklar, Selçuk Mızraklılar, Ayşe Gökkanlar, Leyla Güvenler, Hülya Alökmenler ve cezaevlerindeki bütün arkadaşlarımız bu meydandalar. Amed meydanından bütün yoldaşlarımıza sevgilerimizi, selamlarımızı gönderiyorum” dedi.

‘AMED HALKI TARİH YAZDI’

Newroz’un sadece Kürtlerin değil, her yerde direnen işçilerin, emekçilerin, milyonların bayramı olduğunu belirten Buldan, şunları söyledi: “Newroz aynı zamanda zalimlere boyun eğmeyen mazlumların bayramıdır. Onurlu bir yaşam için mücadele eden halklarımızın bayramıdır. Her dilden halay, türkü, horondur. Bir kez daha hepinizin Newroz’unu yürekten kutuluyorum. Bugün Amed halkı bir kez daha tarih yazdı. Sizler bir kez daha Newroz’da hiç kimseye boyun eğmediğinizi gösterdiniz, tarih yazdınız. Bu tarih elbette demokrasinin, barışın, adaletin bir yol haritasıdır. Bu yol haritasına hep birlikte sahip çıkacağız. Asla adaletten, barıştan, demokrasiden vazgeçmeyeceğimizi, sizler bir kez daha ilan ettiniz. Barış, eşit ve ortak yaşamda sonuna kadar kararlı olduğunuzu bir kez daha dünyaya gösterdiniz, Türkiye halklarına gösterdiniz.”

‘ANKARA BU MEYDANI GÖRSÜN’

“Ankara bu meydanı görsün” diyen Buldan “Ankara Amed’i görsün. Sizler ‘Şimdi kazanma zamanı’ diyerek, büyük bir fotoğrafın çıkmasını sağladınız. Tarihi, kimliği, kültürü yasaklı, bu düzeni kabul etmeyeceğimizi bir kez daha herkese gösterdiniz. İnkarla, yok saymayla, kayyımla, cezaevine koymakla, katletmekle, bizleri bitiremeyeceklerini bir kez daha gösterdiniz. Bu yüzyıl büyük acılarla geçti, tarihe zulümlerle geçti, cezaevlerine atılan siyasetçilerle geçti, kayyımların iradeyi gasp etmesiyle geçti. Önümüzdeki yüzyıl tarihin bir kez daha tekerrür etmeyeceğine bu alanda bir kez daha söz veriyoruz” dedi.

‘HERKESİN TEMEL GÜNDEMİ BARIŞ OLMALI'

Barıştan başka bir çıkar yol olmadığını belirten Buldan, “Türkiye’de siyaset yapan herkesin temel gündeminin barış olması gerektiğini söylüyoruz. Siyaset ve parlamento bunun için vardır. Herkes elini taşın altına koymalı. Sevgili halkımız, bu ülkenin en büyük sorunu Kürt sorunudur. ‘Kürt sorunu yoktur’ diyerek bu sorun çözülmez, ‘çözdük’ diyerek çözülmez. Korkarak değil, silerek değil, cesaretle, umutla, Türkiye halklarının geleceği için, Kürtlerin geleceği için Kürt sorununun acilen çözümüne ihtiyaç var. Yaşanan bütün krizlerin çözümü için elimizi taşın altına koymaya hazırız. HDP anahtar bir partidir. Ülkede kilitlenmiş bütün sorunların çözümü için sorumluluk almayı bilen bir partiyiz. Bunu da hayata geçireceğimizi özellikle ifade ediyoruz. İnkarla, baskıyla, zorla, cezaeviyle bu sorunlar çözülmez” şeklinde konuştu.

Newroz kutlaması sanatçı Rojda’nın konseriyle devam etti.

‘KÜRT HALKI DİZ ÇÖKMEDİ’

DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk ise konuşmasına, Kemal Kurkut’un 2017 Diyarbakır Newrozu’nda katledildiğini belirterek başladı. Öztürk, "Kemal’i katledenler, mahkeme salonlarında suçsuz ilan edildi. Suçluları biliyoruz, bu sistemdir, faşist sistemdir, ırkçı sistemdir. Kürt halkına hesap vereceksiniz. Kemal Kurkut şahsında bütün Newroz şehitlerini saygıyla anıyorum" dedi.
Milli Güvenlik Kurulu’nun 30 Ekim 2014 tarihli toplantısında karar altına alınan "Çöktürme Planı"nı da hatırlatan Öztürk, "Kürtleri bitirmek isteyenler, gelip Newroz meydanına baksınlar. Kim diz çöktü görsünler. Halkımız diz çökmez" dedi.
Newroz alanına girişlerin engellendiğini vurgulayan Öztürk, "Newroz meydanı onların bitişidir. Bu nedenle engellemeye çalıştılar. Annelerimiz, gençlerimiz özgürlük meydanına aktılar. Newroz bizim için varlık bayramıdır. Newroz bizim için tarihi mesajların verildiği meydanlardır. Her dönem böyle olmuştur. Gittiğiniz yol yol değil. Yanlışta ısrar ediyorsunuz. Sayın Öcalan’ın sesi, özgürlüğün, eşitliğin sesi oldu. Bu onların hesabına gelmedi" ifadelerini kullandı.

'PUTİN’E, BİDEN’E GİTMEYİN'

Kürt halkı ve demokrasi güçlerinin güçlendiğini söyleyen Öztürk, iktidara seslenerek, "Efrîn’den de Güney Kürdistan’dan da çıkacaksınız. Halkımız özgürleşecek. Kürdistan özgürleşecek" diye konuştu.
Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Putin’in, Biden’in kapısına gitmeyin. Türkiye halklarının geleceğini satmayın. Kürtler direnmeye devam edecektir. Özgürlüğün, demokrasinin, onurlu bir barışın anahtarı Sayın Öcalan’ın elinde. Yanlışlardan vazgeçin. Kürtleri tasfiye edeceğiz dediniz, siz tasfiye noktasına geldiniz. Muhalefet partileri de demokrasinin yolunun Diyarbakır’dan geçtiğini söylüyor. İnsan biraz utanır. 7 yıldır Kürdistan’da yaşanmayan zulüm kalmadı. Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel, Tayyip Erdoğan geldi geçti. Karnımız bu laflara tok. Yalanlardan vazgeçin. Demokrasinin de özgürlüğün de yolu İmralı’dan geçer. Ne kendinizi ne Kürt halkını kandırmayın. Kürtler size birçok şans verdi. Kürt sorununun çözümü için somut adımlar atmalısınız. Eski günler geçti. Kimseyi kandıramazsınız. Bu Newroz ‘Şimdi kazanma zamanı’ Newrozu’dur. Bu Newroz Sayın Öcalan’ın özgürlük Newrozu’dur."

'298 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, 15 POLİS YARALANDI'

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Newroz kutlamalarında 'polise taş atan, yasaklanmış örgüt simgelerini taşıyan, yasa dışı slogan atan ve polise mukavemet eden' 298 kişinin gözaltına alındığı, 'çıkan olaylarda' 15 polisin de hafif şekilde yaralandığı ifade edildi. (DHA)

 

Etiketler diyarbakır newroz