Diyarbakır’da STK ve partilerden ortak çağrı: Vakalar arttı, aşı olun

Diyarbakır’da vaka sayılarındaki tırmanış ve aşılama oranının düşük olması nedeniyle Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu, siyasi partilerle bir araya gelerek önlem alınması için çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da korona virüsü vakalarının artışı nedeniyle Ticaret ve Sanayi Odası’nın bahçesinde yapılan ortak açıklamada, kentteki siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri hazır bulundu.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, gelinen aşamada salgını kontrol altına almak, pandemi ile mücadelede başarılı olmak için önemli bir fırsat yakalandığını, en kritik toplumsal korunma önleminin aşı olduğu bilimsel verilerle ortaya konulduğunu söyledi.

‘VARYANTLAR AŞI İLE ENGELLENEBİLİR’

"Ülkemizde ve dünyada uygulanan aşılar bilimsel süreçlerden geçirilerek onaylanmış ve öncelikle güvenirliliğinden emin olunarak uygulanmaya başlanmıştır” diyen Turan, şunları söyledi: “Bugüne kadar dünyada 4 milyar doza yakın aşı uygulanmıştır. Toplumsal bağışıklık için en az yüzde 80-90 gibi bir aşılama oranına ulaşılması gerektiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Hastalığın yayılması yavaşlatılmadıkça yeni varyantlar ortaya çıkmaktadır. Çeşitli ülkelerde çıkan yeni varyantlar ancak etkili bir aşılama ile engellenebilir. Aşı karşıtlarının hurafelere dayalı, bilim dışı anlatımları gerçekliği yansıtmamaktadır. Halen uygulanmakta olan aşılar güvenli ve etkilidir. Yaygın aşılamanın olduğu birçok ülkede Covid-19 -19 nedeniyle hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların çok büyük kısmı aşılanmamış bireylerden oluşmaktadır. Aşılananlarda hastalık çok daha hafif geçmektedir. Bilimsel çalışmalar, aşının hastalığı kötü geçirme ihtimalini önemli oranda ortadan kaldırdığını göstermiştir. Ülkemizdeki sağlık çalışanlarının pandemide yaşadıkları da bunu kanıtlamaktadır. Aşılama öncesinde Türkiye’de 400’e yakın sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Aşılama sonrasında bu dramatik süreç kırılmış, ölümlerde belirgin bir azalma sağlanmıştır.”

'BÖLGESEL EŞİTSİZLİKLER AŞILA ORANLARINA YANSIDI'

Turan, Diyarbakır’da hastanelerde yatan hastaların çok önemli bir kısmının aşısız ya da yetersiz dozda aşılanmış olanlardan oluştuğunu da ifade etti.

Dr. Elif Turan, “Halen hastalık nedeniyle ölen kişilerin çok büyük bir kısmı aşı yapmamış olanlardan oluşmaktadır. Bu durum ölümlerin büyük çoğunluğunun aşılama ile durdurulabilir olduğu görülmektedir” dedi.

Diyarbakır’da ve bölgede yeterli bilgilendirmenin yapılmaması ve güvensizlik sonucunda Covid-19 aşılama oranlarının ülkenin geri kalan bölgelerine göre önemli ölçüde düşük seyrettiğine dikkat çeken Turan, “Sağlık alanında yaşanan bölgesel eşitsizlikler aşılama oranlarına da yansımış, bölge illeri aşılamada da son 10’u oluşturmaktadır. Buna karşın vaka sayısındaki artışta en başta gelen illeri oluşturmaktadır. Bu tablonun ortadan kaldırılması için kamu aracılığıyla yerel dinamiklerin de sürecin içine katıldığı güçlü bir aşı bilgilendirme kampanyasına ihtiyaç olduğu açıktır” dedi.

‘AŞI OLMAK TOPLUMSAL SORUMLULUKTUR’

Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu olarak önümüzdeki günlerde aşı için yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren Turan, şöyle konuştu: “Afiş ve bilgilendirme broşürlerinin dağıtılması, billboardlarda aşı çağrısı yapılması, aşılama birimlerine ziyaretler yapılması, yerel dinamiklerle bir araya gelinmesi planlanmıştır. Biz burada bulunan emek-meslek örgütleri, siyasi parti temsilcileri olarak bir kez daha topluma çağrıda bulunuyoruz; Büyük bir bedel ödediğimiz pandemiye karşı aşı olmak toplumsal sorumluluğumuzdur.” (DUVAR)