Diyarbakır’daki testlerde pozitif oranı yüzde 3-5'ten 18-20'ye çıktı

Diyarbakır’ın Covid 19 haritasında rengi maviden sarıya döndü. DTO Başkanı Turan, vaka artışına dikkat çekti: 1 Mart öncesi testlerin yüzde 3-5’i pozitifti, şimdi ise yüzde 18-20'si.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Türkiye genelinde korona virüsü salgınında hem ağır hasta oranlarında hem de ölümlerde ciddi bir artış var. Artış oranları yüzde 70’lere, günlük vaka sayıları 40 binleri geçmiş durumda ve giderek artıyor. Mutant virüsle bu artışın daha hızlı olacağı da öngörülüyor.

Bir diğer öngörü ise bu durumun hastanelere de yansıyacağı yönünde. 'Kontrollü normalleşme' döneminde Diyarbakır’daki vaka sayısındaki artış da dikkat çekiyor. Böyle giderse Diyarbakır yaz aylarında yaşadığı süreci bir kez daha yaşama tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

HASTANEDE YATIŞ SAYISINDA ARTIŞ VAR

Vaka sayısındaki artışla birlikte Diyarbakır’ın korona virüs haritasındaki rengi de maviden sarıya döndü. Bu artışın nedenini Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan’ sorduk. Turan, Korona virüsü haritasının hangi kriterlere göre hazırlandığını bilmediklerini belirterek, “Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı risk haritasına göre, Diyarbakır’da maviden sarıya bir dönüşüm var. Çalışma alanlarımızdan topladığımız bilgilere göre 1 Mart öncesi yapılan testlerin yüzde 3-5’i pozitif iken şimdi yüzde 18-20’i pozitif çıkıyor. Bu da vaka sayısındaki ciddi artışı gösteriyor” dedi.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan

Yaz aylarında Diyarbakır’da salgın hastanesi olarak işlev gören hastaneler ağır hastalar için yetersiz kalmıştı. Turan, “Testi pozitif çıkan hasta sayısındaki artışa paralel olarak, şu anda hastaneye yatışta da artış başlamış durumdadır” dedi ve şu uyarıyı yaptı: “Yaz aylarındaki gibi bir yoğunluk şu an için yok. Fakat vakalarda artış devam ederse ve yaygın aşılama yapılmazsa hastanelerde tekrar bir yoğunluk yaşayabiliriz.” 

"Aşılar umut oldu ancak yeterince ve zamanında yapılabiliyor mu?" Elif Turan, bu soruyu şöyle cevapladı: “Aşılama hızında yavaşlama söz konusu. 60-65 yaş arasındaki kişilere aşı yapılmaya başlanınca randevu talebi de arttı. 31 Mart'a kadar Diyarbakır’da aşı temininde sıkıntı yaşanmıyordu. Ama dün sahadan aldığımız bilgilere göre randevu alan birçok kişi aşı olamamıştı. Bugün kısmen sorun giderildi.”

'MASKE, MESAFE, HİJYEN'

'Aşı bulundu' diye sevinirken mutant virüs baş gösterdi. Mutant virüse Diyarbakır’da da rastlandı. Turan’a bu konudaki gelişmeleri ve Diyarbakırlıların mutant virüse karşı nasıl önlem alabileceğini de sorduk. Doktor Elif Turan şunları söyledi: “Varyant virüsle enfekte olmuş kaç kişi var bilmiyoruz. Ama hâkim olan İngiliz varyantı. Pandemi bitmiş değil ve şu ana kadar üç varyantın yani B.1.1.7, B.1.351, P.1 bulaşma hızlarının artmış ve mevcut epidemiyolojik durumda değişikliklere neden olması nedeniyle risk oluşturduğu kabul edilmektedir. Başlıca risk bulaşıcılığın artmış olmasıdır. Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi, bu varyantların topluma girme ve yayılma olasılığını “çok yüksek” olarak değerlendirmektedir. Bulaşıcılığın artmasının sonuçları olarak özellikle ileri yaştakiler veya eşlik eden hastalıkları bulunanlar olmak üzere tüm yaş gruplarında hastaneye yatışlar ve ölüm hızları artabilir. Nitekim B1.1.7 varyantının (İngiltere varyantı) bulaşma hızı ve ikincil atak hızlarının daha yüksek olduğu hesaplanmıştır. Yurttaşlara önerimiz maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam etsinler ve ulaşabildiklerinde aşılarını olsunlar.”

'NEWROZ BULAŞ RİSKİNİ ARTTIRMIŞ OLABİLİR'

Son bir yılın en büyük kalabalıkları Newroz alanında bir araya geldi. Kutlama açık alandaydı ve alana girenlerden HES kodu istendi. Buna rağmen Newroz kutlaması virüsün yayılma riskini artırmış mıdır? Doktor Turan bu soruyu ise şöyle yanıtladı: “Newroz kutlanan alanın açık hava olsa da, alana HES kodu ile girilse de kalabalık ortamlar bulaş için risk taşımaktadır. Newroz alanındaki kalabalığın vaka artışına etkisi olacaksa bunu önümüzdeki günlerde görebiliriz.”