Diyarbakır'ın klima krizi: Talep çok, üretim yok

Diyarbakır'da etkili olan aşırı sıcaklarla birlikte, klimalara olan talepte artış yaşandı. Düşük kalan üretim, talebe yetişmekte zorlanıyor.

Fotoğraf: Zelal Sinayiç (Amida Haber)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’da gündüz 42 dereceyi aşan yaz sıcakları etkili olmaya devam ediyor. Artan enflasyon ve hayat pahalılığı, sıcaklarla başa çıkmayı daha da zorlaştırıyor.

Amida Haber'den Zelal Sinayiç'in haberine göre, kentte yaşayan birçok kişi, artan enerji maliyetleri nedeniyle klima çalıştıramaz hale gelirken, sıcaklarla baş edemeyenler ise soluğu klimacılarda alıyor. Ancak yoğun talep nedeniyle stoklar tükendi. Diyarbakırlılar, klima almak için gün bekliyor.

'GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE YÜZ ZAM YAPILDI, STOKTA KLİMA YOK'

Daikin bayisi sorumlusu Mehmet Demir, sıcaklarla birlikte klimalara yönelik ciddi bir talebin olduğunu ancak üretim yetersizliği nedeniyle bayilerin sıkıntı yaşadığını söyledi. Geçen yıla oranla klima fiyatlarında yüzde yüze yakın zam yapıldığını belirten Demir, “12.000 BTU klimalar 20-35 bin TL, 22.000 BTU klimalar ise 40-75 bin TL arasında satılıyor. Fiyat artışlarına rağmen aşırı sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlar mecburen klima almak zorunda kalıyor. Son bir aydan bu yana ciddi bir talep var. Stoklarda klima kalmadı. Üretim fabrikalarının yeterli stok bulundurmaması hem bizi hem vatandaşı mağdur ediyor” dedi.

Diyarbakır'daki bazı binalarda klimasız ev bulunmuyor. 

'SATIŞLARDA ARTIŞ BEKLENİYOR'

Satışlarda büyük bir artış yaşandığını kaydeden Demir sözlerini, “Bu sene fiyatlarda yüzde 70-80’in üzerinde bir zam gerçekleşmesine rağmen satışlar arttı. Sadece 3 ay önce yüzde 50’lik bir zam oldu. Aşırı hava sıcaklıklarından dolayı insanlar mecbur kalıyor. Geçen sene her bayimiz 700 ila 800 arasında satış yaptı. Bu sene bu oranın daha da artmasını bekliyoruz” diyerek sürdürdü. 

'TALEP ÇOK ÜRETİM YOK'

Stok yetersizliğinden dolayı talepleri karşılayamadıklarını ifade eden Klimacı Kasım Peker ise şöyle konuştu: “Geçen seneye oranla bu sene yaz çok erken geldi. Fiyatlarda yüzde 100’ün üzerinde bir zam olmasına rağmen satışlarımızda artış var. Üretim fabrikalarında stok bulunmadığından taleplere yetişemiyoruz. Talep çok fakat üretim yok. Üretim fabrikaları Ağustos’u işaret ediyor. O zamana kadar yaz sıcaklıkları bitmiş olacak. Ağustos’ta sezon bittiğinde üretim fabrikaları indirime gidecek, bu durumda yine biz mağdur olacağız. Geçen sene toplam 500 klima sattık, şu an ise 150 klima sattık. İnsanlar bu durumdan çok şikayetçi olsa da mecbur alıyor.”

'RAHAT UYUYAMIYORUZ'

Artan fiyatlar nedeniyle klima alamayan Bircan Kaya ise şöyle konuştu: “Asgari ücretin altında çalışıyorum ve bakmakla yükümlü olduğum iki çocuğum var. Klima fiyatları çok fazla, bu yüzden alamıyorum. Diyarbakır'da sıcaklıklarla boğuşmak zorunda kalıyoruz. Ufak bir esinti gelsin diye kapı ve pencereleri kapatamıyorum. Sivrisinekler çok fazla, pencereler açık olduğu için rahat uyuyamıyoruz.”

(HABER MERKEZİ)