Diyarbakır'ın tarihi surlarında lahit mezar bulundu
Diyarbakır'da tarihi surlarda yapılan restorasyon çalışmalarında lahit bulundu.
DUVAR - Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından Diyarbakır Surları'nın 75 ve 76 numaralı burçlarında başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.
Arkeolojik kazılarda yerin yaklaşık 4,5 metre derinliğinde kireç taşından yapılma kapak kısmı iki parçadan, tekne kısmı ise yekpare olan lahit bulundu.
Uzman restoratörler tarafından temizlik çalışması yapılan lahit, İçkale Müze Kompleksi'nde geçici olarak sergileniyor.
'BURCUN GİRİŞİNİN ORTAYA ÇIKARILMASI İÇİN 4,5 METRELİK KAZI YAPILDI'
Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, AA muhabirine Diyarbakır'ın ilk yerleşim yeri olan İçkale'deki surların 75 ve 76 numaralı burçlarındaki çalışmalar hakkında konuştu.
Burcun zemin kat girişinin ortaya çıkarılması için daha önce 4,5 metre derinliğinde bir kazı çalışması gerçekleştirdiklerini anlatan Koç, burcun zemin kotlarına inildiğinde karşılaşılan yer altı suyu nedeniyle drenaj yapma ihtiyacı duyulduğunu aktardı.
LAHİDİN BİR YÜZÜNDE MALTA HAÇI BULUNUYOR
Bu nedenle yaptıkları arkeolojik kazıda, burcun sağ tarafının girişinde lahit bulunduğunu ifade eden Koç, şöyle konuştu:
"Lahidin kapak kısmı iki parçadan oluşuyor. Tekne kısmı da yekpare bir bütünden oluşuyor. Lahit kireç taşından yapılmış, uzunluğu 224, genişliği 82, yüksekliği 116 santimetre. Lahidin bir yüzünde kabartma tekniği ile oluşturulmuş dairesel çember içinde 'Malta Haçı' olarak tanımladığımız haç bulunmaktadır. Kapakta, lotus kısımlarının ön taraflarında da kazma tekniği ile oluşturulmuş bir haç yer almaktadır."