Diyarbakırlı deprem mağdurları: Polis lojmanlarını halk kullansın
Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde çok sayıda ev orta ve ağır hasarlı. Evlerine giremeyenler mahalleden göç etmeye başladı. Mahalle halkı, boş duran polis lojmanlarının depremzedelere açılmasını istedi.
DİYARBAKIR - Maraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Elbistan ilçesinde 7,6 şiddetinde meydana gelen depremler, Diyarbakır'da da yıkıma neden oldu. Son verilere göre depremlerde 19 bina yıkıldı ve 409 kişi hayatını kaybetti.
Diyarbakır'da depremlerde hasar gören binaların tespiti de yapılıyor. Yine son verilere göre Diyarbakır'da 500 civarında hafif ve ağır hasarlı bina tespit edildi. Hasarlı binalara girişler yasaklandı.
Binalarına giremeyen depremzedeler çadırlarda kalıyor ya da Bağlar ilçesinden göç etmeye başladı. Depremzedelerin bir kısmı köylerine dönmek zorunda kaldı.
HATBOYU AĞIR HASARLI
Bağlar ilçesindeki Mevlana Halit Mahallesi'nin bir kısmı depremlerin neden olduğu yıkım ve hasarlardan dolayı boşaltılıyor. Gündüz vakti hareketlilik göze çarpıyor. Ancak gece neredeyse hiçbir evin ışığı yanmıyor ve cadde derin bir sessizliğe bürünüyor.
Hatboyu Polis Okulu'nun karşısındaki cadde üzerindeki binaların önünde bekleyen nakliye araçları sessizliği bozuyor.
Mahallede oturan yurttaşlar, şimdiye kadar birçok ailenin taşındığını anlattılar.
POLİS LOJMANLARI HALKA AÇILSIN
Caddenin diğer yanında Polis Okulu bulunuyor. Mahalleli, polis okulunun 6-7 ay önce boşaltıldığını belirterek, "Burada polis lojmanları var, polis okulu taşınınca lojmanlar da boşaltıldı. Devlet bu lojmanları depremlerde mağdur olan insanlara yardım için açsın. Kimse kalmasa da insanlar eşyalarını koysun" talebinde bulundu.
Lojmanların sağlam olduğunu söyleyen mahalleli, "Burada iki kez bomba patlatıldı ve binalara hiçbir şey olmadı. Bu binalar sağlam, boş kalacağına zor durumda olan insanlar için kullanılsın" dedi.
FIRSATÇILARLA MÜCADELE
Göçün başladığı ilk günlerde deprem mağdurlarının çaresizliğinden faydalanan fırsatçılar, nakliye fiyatlarında artışa gittiler. Ancak Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Kent Koruma ve Dayanışma Platformu fiyat artışına giden firmaları teşhir edip dava açacağını açıklayınca fırsatçıların önü kesildi.
Bu arada akrabalarının yanına yerleşen bazı depremzedeler de eşyalarını koyacak yer bulmak derdine düştü. Bu konuda depremzedelere yardım eli uzatan Diyarbakırlı iş insanı Süleyman Yıldırhan oldu. Yıldırhan, Organize Sanayi Bölgesindeki işyerlerinin depolarının kapısını depremzedelerin eşyalarını koymaları için açtı.
Duvar'a konuşan Süleyman Yıldırhan, 2 bin 500 metrekarelik depo alanında başlangıçta 50 ailenin eşyalarını almayı planladıklarını söyledi. Yıldırhan, "Ancak çok sayıda talep var. Yüz aileye yardım edebileceğimizi düşünüyoruz" dedi.
Yıldırhan, buna ek olarak ailelere nakliye yardımında bulunabilmek için hazırlık yaptıklarını da söyledi.
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Mahallede oturan insanlar taşınıyor ancak bundan sonra ne yapacaklarıyla ilgili bir belirsizlikle karşı karşıyalar. Evleri için yıkım kararı çıkacak mı? Yıkım kararı çıkarsa nerede, hangi koşullarda yaşayacaklar? İş yerleri burada, çocuklarının okulları burada. Buradan taşınınca yeni bir mahallede yeni bir hayat kurmaları gerekecek. Ancak çoğu yoksul olduğu için en başta ekonomik olarak çok zorlanacaklarının farkındalar.