Diyarbakırlı kadınlar: 'Barış, ekmek ve su kadar gereklidir'
Yeşil Sol Parti ve HDP'nin, “Toplumsal barış için eşit ve özgür yaşam” şiarıyla düzenlediği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi, Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda yapıldı.
Evrim Deniz
DİYARBAKIR - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Diyarbakır'daki 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve milletvekilleri katıldı.
Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile milletvekilleri Adalet Kaya, Halide Türkoğlu, Newroz Uysal ve TJA’lı kadınlar, “Jin, jiyan, azadî” (Kadın, yaşam, özgürlük) ve “Kadın tutsaklara özgürlük” pankartıyla alana yürüdü.
Yürüyüş esnasında sık sık “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Jin, jiyan azadî” ve “Berxwedan jiyane” sloganları atıldı ve zılgıtlar çekildi.
Miting alanında bulunan kadınlar ise 1 Eylül, Dünya Barış Günü için Gazete Duvar’a konuştu.
Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş, "Çok ciddi bir savaşın yürütüldüğü her gün cezaevlerinden cenazelerin çıktığı, hasta tutsakların verilen raporlara rağmen serbest bırakılmadığını görüyoruz. Bugün halen kutular içerisinde kemiklerin ailelere teslim edildiği, köylere operasyonların yapıldığı ve vekillerin giriş çıkışının engellendiği bir toplumsal gerçek ile karşı karşıyayız. Fakat bu gerçekler ve acılarla birlikte 1 Eylül Dünya Barış Günü daha da önem kazanıyor. Buradan, Amed’den şu mesajı vermek istiyoruz: Barış sadece Kürt halkı için değil, tüm Türkiye halkları ve dünya halkları için barış artık ekmek, su kadar bir gerekliliktir" dedi.
Katılımcılardan Amine, "Savaşlar en başta kadınları etkiler. En ağır bedelleri kadınlar öder. Bu nedenle kadınlar barışı tesis etmek için yıllardır bu topraklarda mücadele etti. Çünkü barış ortamının yaratacağı özgür bir toplum kadınlar için kazanımların en büyüğüdür" diye konuştu.
62 yaşındaki, Aklime Hanas ise "Birkaç gün önce iki Barış Annesi savcılık ifadesinden dönerken hayatını kaybetti. Adalet Safalı ve Perişan Akçelik barış istedikleri için yargılandı. Ömürlerini barışı getirmek için adadılar. Göremeden de vefat ettiler. Bu kadar anne bu kadar zulme rağmen, bu alanda barış için sloganlar atıyorsa demek ki bizler sadece eşit, hakkaniyetli ve özgür bir toplumda barış içinde yaşamak istiyoruz" dedi.