Diyarbakırlı öğrenciler, çevre projeleriyle 116 ülke arasında ilk 10’a kaldı

Diyarbakırlı lise öğrencilerinden oluşan iki takım, dünya çapında çevresel sürdürülebilirlik yarışmasında ilk 10 başarılı proje arasına girdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – İsviçre merkezli The Earth Foundation tarafından her sene çevresel sürdürülebilirlik alanında 13-19 yaş arası öğrencilere yönelik düzenlenen The Earth Prize’da, bu yıl 116 farklı ülkeden bin 290 takım arasından başarılı 10 projeden ikisi, Diyarbakırlı lise öğrencilerinden oluşan iki takımın oldu.

Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinden oluşan Delavo ve Hemi Change takımları, hazırladıkları sürdürülebilirlik projeleri ile The Earth Prize 2023'te başarılı ilk 10 takım arasına girerek finalist oldu.

Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Global Education Center danışmanı Cemil Yıldız da, bu başarılı takımlara yönelik katkılarından dolayı "Yılın Eğitmeni" ödülü için finale kalma hakkını kazandı.

'BU SIFIRDAN YARATTIĞIMIZ BİR RUH'

Gazete Duvar’a konuşan Cemil Yıldız, uzunca bir süredir öğrencilerin yurt dışı eğitim danışmanlığını yaptığını ve çocukların yurt dışı eğitim, proje ve yarışmalarla bağlantılarını kurmak, lise öğrencilerine bir kısmı ömür boyu olmak üzere bu tür prestijli yarışmalar yoluyla yurt dışı eğitim bursu bulmak için büyük bir çaba sarf ettiğini aktardı.

Cemil Yıldız

Yıldız, şunları kaydetti:

“Öğrencilerimizin ufkunun Diyarbakır, hatta Türkiye sınırlarını da aşarak, yurt dışında bilim ve teknoloji alanına giren tüm gelişmelerden, yarışmalardan ve burs imkanlarından haberdar olmaları için geceli gündüzlü çalışıyorum. Ben de kendimi geliştirmek için bu tür uluslararası etkinliklere her sene katılıyorum çünkü ben kendimi bu alanda ne kadar geliştirirsem öğrencilerime de o kadar faydalı olurum. Bazı projelerde öyle bir duruma geliyoruz ki sanki onlar öğretmen, ben öğrenci olmuşum. Birbirimizi karşılıklı beslediğimiz, sürekli öğrendiğimiz bir ortam yarattık. Bu, sıfırdan yarattığımız bir ruh.”

Bu zamana kadar Diyarbakır Bahçeşehir Koleji Hevsel Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi'nden dünyanın en önemli eğitim kurumlarını bünyesinde barındıran Ivy League (Sarmaşık Ligi) üniversitelerinden Harvard, Brown, Dartmouth ve UPenn gibi okullara altı çocuk tam burslu eğitim hakkı kazandı.

The Earth Prize programı çerçevesinde her yıl başarılı ilk dört takıma ve yılın eğitimcisi seçilen öğretmenlere verilen ödüllerle projelerin geliştirilmesi hedefleniyor.

FİNALE KALAN İKİ PROJE

Finalistlerden Delavo (Latince, temiz su) takımının ECaundry ismini verdiği başarılı proje, çamaşır makinelerinin su ve elektrik tüketimini azaltmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, çamaşır makinelerinde kullanılan suyun arıtılarak tekrar kullanılmasına yönelik bu projede gençler bir dizi hesaplama yaparak bir makinenin yılda yaklaşık 8 bin 200 litre su tasarrufu sağlayarak bu sistemin maliyetinin hızlı bir şekilde telafi edilebileceği ortaya çıkarıldı.

Sanayiden çamaşır makinesi alıp kendi ürünlerini içine yerleştirdikten sonra deneme-yanılma-istişare aşamalarından geçerek olgunlaşan proje; çamaşır makinelerinin enerji kullanımını %90 oranında azaltıyor ve bir ay önce de NASA işbirliğiyle organize edilen Conrad Challenge İnovasyon Zirvesi ve yarışmasında çevre kategorisinde “dünyanın en başarılı 10 projesinden biri” olmuştu.



Haber, depremin ikinci günü gelmesine karşın gerek eğitimciler gerekse öğrenciler, bölgedeki hüzünlü ve acılı ortamdan dolayı haberi basınla yeni paylaştılar.

Üniversite ve iş dünyası da bu projenin teknik uygulanması, ticari ve pazarlama aşamalarına dair fikirlerde destek oldu.

Proje, Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar erişilmesini öngördüğü sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle de örtüşüyor.

Delavo Takımı


Avjin, projenin pazarlama kısmıyla ilgilenirken, projeyi geliştiren takım arkadaşları arasında Nujen Yüksel, Damla Zerya Aslan, Yağmur Delal Cengiz ve Zelal Cengiz bulunuyor.

Gazete Duvar’a konuşan Avjin, “Okulumuz STEM aktivitelerini çok destekliyor. Robotikte Türkiye şampiyonluğum da var takımımla. Bu proje için ise eylül ayından beri beş kız beraber çalıştık. Bu inovasyonu nasıl ticarete dökeceğimiz konusunda uzun zamandır istişarelerde bulunuyoruz. Ama tüm bunlar için öncelikle patent başvurumuzun sonuçlanmasını bekleyeceğiz” dedi.

ABU DHABİ’DE OKUMAYA GİDECEK

Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Fen ve Teknoloji lisesi öğrencisi Avjin Aktop, kısa süre önce New York University / Abu Dhabi’den kabul almıştı. Avjin, ağustosta tam burslu olarak dört yıl boyunca ekonomi okuyacağı New York Üniversitesi’nin Abu Dhabi kampüsüne gidecek.

Türkiye’den diğer finalist takım ise Hemi Change. Projelerinin amacı ise, plastiklerden yayılan kirliliği azaltmak ve plastiği ikame edecek çevre dostu alternatifler sunmak. Hemi-selüloz ve gliserin kullanarak plastiğe alternatif ürün geliştiren lise öğrencileri, böylelikle plastiğin neredeyse tüm kullanım alanlarında direkt kullanımı mümkün olan ve doğada çözülebilen bir ürün ortaya çıkardılar.

Hemi Change Takımı


Hemi Change takımının üyeleri şu şekilde: Gül Karen Aça, Adanur Nas, Yiğit Efe Nas, Bedirhan Atabay ve Yiğit Berkehan Köse.

Pazartesi günü başvuru dosyalarını gönderecek olan iki finalist takım, dosya kapsamında 11 makale yazıp video çekerek sunum yapacaklar. 24 Nisan’da da birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü takımların isimleri açıklanacak.