Diyarbakırlı sinemacılardan 'Kanun Hükmü' filmine destek: 'Yaşasın bağımsız festivaller'

Diyarbakır'daki sinema örgütleri, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Kanun Hükmü" filminin sansürlenmesine tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği, Mezopotamya Sinema Kolektifi ve FilmAmed Belgesel Film Festivali, Necla Demirci’nin "Kanun Hükmü" adlı belgeselinin Antalya Altın Portakal Film Festivali yönetiminin, "filmdeki karakterlerden birinin mahkemesinin sürdüğünü, mahkemeyi etki altında bırakmamak için filmi listeden çıkardığını" açıklayarak uyguladığı sansürle ilgili ortak açıklama yaptı.

Filmin listeden çıkarılmasıyla ilgili, "Türkiye sansür tarihine geçecek ibretlik bir karar" ifadesinin kullanıldığı açıklamada, "Bir festivalin, bir filmdeki bir karakterin süren bir davasının olup olmadığın incelemeye kalkması, sanatla, sinemayla, festivalle alakası olmayan, abesle iştigal etmenin ötesinde festival yönetimini hükümetin siyasi müfettişi olarak konumlandıran utanç verici bir durumdur. Neresinden baksanız tutarsız, neresinden baksanız alelacele uydurulmuş bir gerekçeyle devreye sokulan bu sansür kararı, keyfiyeti zaten ayyuka çıkarmış olan yargı ve iktidara, rahatsız olacakları konularda, örneğin Roboski’yi, Soma’yı, Ankara Gar, Diyarbakır İstasyon Meydanı ve Suruç katliamlarını, toplu mezarları, işkenceyi, doğa talanını anlatan belgesellerin çekilmesini, çekilmişse gösterilmesini 'mahkemeye etki' gerekçesi ile yasaklayın diye akıl vermek demektir" denildi.

'BAĞIMSIZ SİNEMACILARDAN YANAYIZ'

Sinema camiasından gelen tepki üzerine filmi tekrar festivale kabul eden festival yönetimi, iktidardan gelen baskılar, Kültür Bakanlığı'nın ve sponsorların desteklerini çektiklerini açıklamaları üzerine filmi tekrar festival programından çıkardı. Bunun ibretlik bir karar olduğunu belirten açıklamada, "Başından beri iktidarın, bir filmin sansürlenmesi için yaptığı dayatmaya karşı koymak ve bunu kamuoyuna açıklamak yerine adeta sansür ve yasağa çanak tutan kararlar alan, açıklamalar yapan festival yönetimi ve buna sessiz kalarak yapılanları onaylayan Antalya Belediyesi, işin altından kalkamayınca çareyi festivali tümden iptal etmekte buldu" diyerek süreci hatırlattı.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

"Bizler Ortadoğu Sinema Akademisi’nin, Mezopotamya Sinema Kolektifi ve Filmamed Belgesel Film Festivali’nin sinema emekçileri olarak iktidarın sansür ve yasak dayatması, Antalya Belediyesi ve Antalya Altın Portakal Film Festivali yönetiminin buna boyun eğişi karşısında bağımsız sinemacılardan yana olduğumuzu, bu sansür ve yasak kararını şiddetle kınadığımızı ve her türlü sansür ve yasak kararına karşı kararlıca mücadele edeceğimizi belirtmek istiyoruz. Yaşasın bağımsız sinema. Yaşasın bağımsız festivaller." (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)