Doblo İspanya'ya gitti, yeni model gelmezse ne olacak?

Fiat Doblo’nun üretimini Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasından İspanya’ya kaydırma kararı sonrası "Üretim için yeni bir model gelmezse ne olacak?" endişesi baş gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalyan FCA (Fiat) ile Fransız PSA’nın (Peugeot-Citroen-Opel) 2021’de birleşiminden doğan Stellantis Grubu, önceki gün yeni Fiat Doblo modelinin Stellantis’in İspanya’daki Vigo fabrikasında üretileceğini açıkladı. Stellantis, bünyesindeki Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen’in hafif ticari modellerini aynı platformda üretmeyi planlıyor. Dünya gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre Bursa’da Doblo’dan doğan kapasite boşluğunun nasıl değerlendirileceği konusunda Stellantis ile Koç Holding arasında devam eden görüşmelerden henüz bir sonuç alınmış değil.

YENİ MODELİN ÜRETİMİNE BAŞLANMASI EN AZ 1,5 YIL SÜRÜYOR

Tofaş ise Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, Bursa’daki fabrikada üretilecek yeni ürünler konusundaki çalışmaların ve değerlendirmelerin devam ettiğini belirtti. Tofaş'ın KAP açıklamasında, uluslararası pazardan gelen ithalat taleplerinin karşılanabilmesi amacıyla, Stellantis’ten 1 yıl ek süre istendi. Açıklamada şöyle denildi: "23.10.2020 tarihli şirketimiz özel durum açıklamasında 2022 yılı sonuna kadar Tofaş fabrikasında devam edeceği açıklanan mevcut Fiat Doblo modelinin üretiminin ihracat pazarlarından gelen talep doğrultusunda Türkiye, Kuzey Amerika, Kanada, Ortadoğu ve Afrika için 2023 yıl sonuna kadar uzatılması dahil, Tofaş fabrikasında üretilecek yeni ürünler konusundaki çalışmalar ve değerlendirmeler devam etmekte olup, kesinleşen önemli bilgiler kamuoyu ile paylaşılacaktır."

Ancak bazı sektör temsilcileri, henüz netleşmiş bir durum olmamasını, Türk otomotiv sanayisi için bir kayıp olarak değerlendiriyor. Çünkü üzerinde anlaşma sağlanan ve imzaların atıldığı bir modelin üretimine başlanmasının en az 1,5 yıl sürdüğü vurgulanıyor.

GÜNDEME GELEN KAYGILAR NELER?

Habere göre, Tofaş’ın Doblo üretimini Türkiye, Kuzey Amerika, Kanada, Ortadoğu ve Afrika için 2023 yılsonuna kadar uzatma talebi de yeni bir model konusunda anlaşma sağlanmamış olmasına bağlanıyor. Bazı tedarik sanayi çevrelerinde de Bursa’dan İspanya’ya kayan Doblo yerine yeni bir modelin gelmeyeceği yönünde endişeler var. Ancak, sektörü temsil eden bazı kaynaklar, Stellantis’in en yüksek teknolojiye sahip fabrikalarından biri olan, kendisinin de yüzde 50 ortak olduğu Bursa’daki tesiste kapasite boşluğuna izin vermeyeceğini, mutlaka yeni bir modelin üretimini Türkiye’ye kaydıracağını söylüyor.

Etiketler tofaş bursa doblo