Doç. Dr. Kızıl: Sinovac'ın dünya geneli sonuçlarını görmek lazım

Sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Çin'den alınacak Sinovac aşısının Türkiye'de süren faz 3 denemelerine ilişkin yaptığı "koruyuculuğu yüzde 91.25 oranında" açıklamasına karşılık "Tüm verileri ve dünya genelini gördükten sonra net bir yorum yapılabilir" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsüne karşı Çin'den alınacak Sinovac aşısının Türkiye'de devam eden faz 3 denemelerinde koruyuculuğun yüzde 91.25 oranında tespit edildiğini duyurdu. Koca, "Bu sonuçlar, bu aşıyla ilgili dünyada açıklanan ilk veriler. Bu erken dönem sonuçları, giderek daha da artmış olacak" dedi. 

Almanya Dresden Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, Koca'nın aşıyla ilgili duyurduğu oranı "güzel bir gelişme' olarak yorumladı ve ekledi: "Tüm verileri ve dünya genelini gördükten sonra net bir yorum yapılabilir." 

Kızıl Twitter'dan şunları yazdı: "Sinovac aşısının Türkiye’deki Faz 3 kolunun kısmi sonuçlarına göre %91 etkinlik açıklaması yapıldı. Güzel bir gelişme. Tüm verileri ve dünya genelini gördükten sonra net bir yorum yapılabilir. Acil kullanım onayı için henüz hâlâ yeterli sayıya ulaşılmış gibi görünmüyor."

'BU AŞILAMA KURALINA UYGUN OLMAZ'

Doç. Dr. Çağhan Kızıl, Sağlık Bakanı'nın aşıyla ilgili "Önce sağlık çalışanları aşılanacak. İlk planda 9 milyon kişi aşılanacak. Günde ortalama 1,5 hatta 2 milyona kadar aşıyı yapma imkanımızın olduğunu söyleyebilirim" açıklamasına karşılık ise "Günde 2 milyon aşı yapılır da kuralına uygun olmaz bu aşılama. Benzer nüfuslu Almanya’da bu sayı günde maksimum 250 bin civarı" yorumunu yaptı. 

 

'TÜRKİYE BREZİLYA GİBİ OPSİYONLARI ÇOĞALTMALI'

Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Emrah Altındiş de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin aşı opsiyonlarını çoğaltması gerektiğini söyledi. Altındiş şunları kaydetti: 
"Sinovac aşısının faz III çalışmalarının sürdüğü Brezilya, Türkiye gibi tek aşı opsiyonuna bağlı yürütmüyor aşı stratejisini. Aşağıda da özetlediğim gibi hem Oxford aşısını Brezilya'da üretme planı, hem Pfizer aşısı, hem Sinovac aşısı gibi opsiyonları çoğaltarak ilerliyorlar." (HABER MERKEZİ)