Doğa olayı değil, kirlilik

Bursa’nın Gemlik sahilinde denizin yüzeyi kirli tabakayla kaplandı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kirliliği, ‘doğal olay’ olarak açıklarken, Dr. Erol Kesici “Doğa olayı değil, kirlilik” dedi.

Google Haberlere Abone ol

BURSA - Bursa’nın Gemlik ilçesinde denizin yüzeyini kaplayan kirli tabaka, doğa olayı olup olmadığı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yaşanan kirlilik için ‘doğal olay’ derken, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, fitoplankton patlaması nedeniyle oluşan görüntünün ‘doğal olay değil, kirlilik’ olduğunu ifade etti.

Denizlerde fitoplanktonların kirlenme sonucu çoğaldığını belirten Kesici, buna sebep olarak deniz ve göl sularına karışan evsel atıkları, petrol türevi kirliliği ve gemilerin yol açtığı kirliliği gösterdi. Körfez’e yer altından bırakılan fabrika atıklarının da kirlilik yaratabileceğine dikkat çeken Kesici “Planktonların bir kısmı yüzeye çıktığı zaman ölüyor, toksik etki meydana getirebiliyor” diye konuştu. Kesici, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün fitoplankton artışını oksijen bolluğuna bağlamasını eleştirdi: “Oksijen seviyesi artmış olsa oksijenin yakıcı özelliğinden dolayı planktonlar parçalanırdı. Fitoplanktonlar, örtü şeklinde denizin yüzeyini kaplıyor. Oksijenin inmesine engel oluyor.”

‘KİRLİLİK HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR’

Meydana gelen kirliliğin, halk sağlığını da tehdit ettiğini dile getiren Kesici, fitoplankton artışının etkilerini şöyle anlattı: “Fitoplanktonların çoğalması, bulundukları bölgedeki suyun kalitesini değiştirir. Denizlerde yaşam alanlarının daralmasına neden olur. Balıkların solungaçlarını tıkamaları yoluyla ölümlerine neden olur. Güneş ışınlarının denizin dip kısmına gitmesini engeller. Toksik etki yaratır. Fitoplanktonlar, balıkların dokularına yerleşebilir. Bu yolla insanlara da etki edebilir. O bölgede bulunan balıkların yenilmemesi gerekir.”

BURSA SU KOLEKTİFİ: BURSALILAR SUYUNA SAHİP ÇIKSIN

Bursalıları suyuna sahip çıkmaya davet eden Bursa Su Kolektifi, “Ne yazık ki ‘doğa olayı’ teriminin arkasına sığınılarak yapılan açıklamalar sorunu çözmemekte hatta sorunun odağını saptırmaktadır. Hiçbir şekilde doğa olayı olmayan bu durum doğal da değildir. Bir türün ölümüdür, kayboluşudur” şeklinde açıklama yaptı. (DUVAR)