DOĞADER: Alan Başkanlığı Uludağ'ı yok oluşa götürür

Çevreciler, Uludağ'da kurulması planlanan 'Alan Başkanlığı' ile turizmcilerin Uludağ Milli Parkı'nda söz sahibi olacağını belirterek duruma tepki gösterdi.

Uludağ'da oteller bölgesi olarak tanımlanan alan.
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - Uludağ Milli Parkı'nda 'Alan Başkanlığı' sisteminin önümüzdeki aylarda yasalaşması bekleniyor. Bölgenin tek elden yönetilmesini hedefleyen Alan Başkanlığı'nda turizm sermayesi de söz sahibi olacak. Çevreciler, ocak ayında hazırlanan taslağın yasalaşması halinde Uludağ Milli Parkı'nda yapılaşmanın hızlanacağını savunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Alan Başkanlığı ile Uludağ Milli Parkı'nda ikinci adımın yer tespiti olacağını söyledi. Ersoy, otel ve kayak pistleri için kullanılacak bölgeler olduğunu belirterek sınırlı bir alanda turizm amaçlı alan açmak istediklerini ifade etti. Uludağ Milli Parkı'ndaki kaçak yapılara karşı daha önce pek çok kez dava açan DOĞADER ise Alan Başkanlığı kurulmasına tepkili.

'TURİZMCİLERİN SÖZ SAHİBİ OLMASINA TARAF DEĞİLİZ'

Bursalı çevreciler, yıllarca Uludağ'daki yapılaşmanın önüne geçmek için mücadele etti. Uludağ Milli Parkı'nda “oteller bölgesi” diye anılan yerde bulunan pek çok otel, Alan Başkanlığı'nın yasalaşmasıyla "kaçak yapı" olmaktan çıkıp yasal statü kazanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nda olan sorumluluk, Alan Başkanlığı ile genişleyecek. DOĞADER Başkanı Sedat Güler, turizm işletmesi sorumlularının da içinde olduğu bir sistem oluşturulacağını belirterek, bu kurulda söz sahibi olanların Uludağ ile ilgili kararları alacağını söyledi.

Sedat Güler

DOĞADER olarak uygulamaya karşı çıktıklarını sözlerine ekleyen Güler şöyle devam etti: "Orada otel ruhsatları yok. Milli Park'tan kiralanan sözleşmeli yerler var. Dolayısıyla otellerin böyle bir başkanlık içerisinde yer almasına taraf değiliz. Madem Uludağ Milli Park, oradan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü sorumludur. Bunun dışında belediyenin, işletmecilerin söz sahibi olması Uludağ'ı yok oluşa götürür diye düşünüyoruz."

'YAPILAŞMAYA ZEMİN HAZIRLANIYOR'

Alan Başkanlığı kurulmasıyla Uludağ Milli Parkı'nda karar vericilerin sayısı artacak. Böylelikle Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü başkanlık içerisinde olsa dahi tek başına yetki sahibi olamayacak. Başkanlık dahilinde bulunan karar vericilerin çoğunluğu sağlaması durumunda istenilen kuralın hayata geçirileceğini söyleyen Sedat Güler, otellerin genişletilmek istendiği ikinci gelişim bölgesine karşı açtıkları iki dava ile bu süreci durdurduklarını, Alan Başkanlığı ile Uludağ'daki yapılaşmaya zemin hazırlandığını belirtti.

'ULUDAĞ TURİZMCİLERİN İNSAFINA BIRAKILIYOR'

Turizm bölgesi olarak sadece birinci ve ikinci oteller bölgesinin görüldüğünü sözlerine ekleyen Güler şöyle devam etti: "Bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait olsa da Doğa Koruma ve Milli Parklar sorumluluğunda. Oteller bölgesinde yapılan bir çay bahçesi Milli Parklar Kanunu'na aykırı olması nedeniyle yıkıldı. Ancak Alan Başkanlığı kurulursa Uludağ turizmcilerin insafına kalacak. Dünyanın hiçbir yerindeki bir milli parkta bu kadar yapılaşma yok. Uludağ'da yasal olan tek tesis, ilk yapılan büyük oteldir. Diğerlerinin hiçbiri yasal değildir. Yıllar içinde yavaş yavaş tesisler oraya dolduruldu.”