Doğan Demir: Ülkemizin akciğerleri rant uğruna talan ediliyor

Orman yangınlarının ihmaller ve bilinçli sabotajlar nedeniyle çıktığını belirten Gelecek-Saadet Grubu İstanbul Milletvekili Doğan Demir, "Ülkemizin akciğerleri rant uğruna talan ediliyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gelecek-Saadet Grubu İstanbul Milletvekili Doğan Demir, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, yaz mevsimiyle birlikte artan orman yangınlarına dikkat çekti. Demir, özellikle son yıllarda artan orman yangınlarının sebep olduğu yıkım ve bu felaketlerle başa çıkmanın zorluğuna vurgu yaptı. Konuşmasında, orman yangınlarının ihmaller ve bilinçli sabotajlar nedeniyle çıktığını belirten Demir, "Ülkemizin akciğerleri rant uğruna talan ediliyor" ifadelerini kullandı.

Demir, yangınların ardından bölgelerde otel yapımına dikkat çekerek, bu durumun tesadüf olmadığını savundu. Turizm sektöründeki çıkar çevrelerinin orman yangınlarına sebep olduğu iddialarını dile getiren milletvekili Demir, "Yıllardan beri bu ülkede bir turizm mafyasının olduğu çok açık bir gerçektir" dedi.

Orman yangınlarının önlenebilir nitelikte olmasının büyük bir üzüntü ve öfke kaynağı olduğunu belirten Demir, toplumsal bilinçlendirme ve eğitimin önemine vurgu yaptı. "Ağaç deyince aklına gölgeden başka bir şey gelmeyenler, bu sorunla mücadele edemezler" diyen Demir, katı ve caydırıcı cezaların uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Ormanları yakanların ve buna teşvik edenlerin cani olduğunu belirterek, bu kişilerin insan canına kasteden katiller kadar suçlu olduğunu söyledi.

Demir, özellikle Akdeniz iklim kuşağında yer alan Türkiye'nin yaz aylarında kuraklık ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle orman yangınlarına karşı savunmasız olduğuna dikkat çekti. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yangınların sıklığını ve şiddetini artırdığını belirterek, 2021 yılında Antalya ve Muğla'da yaşanan büyük orman yangınlarının acı bir gerçekliği gözler önüne serdiğini hatırlattı.

'KURUMLARIN YANGINLARDAKİ PERFORMANSLARI YETERSİZ'

Muğla'daki yangınların Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrama ihtimalinin yarattığı riski hatırlatan Demir, "Santralin soğutulmasında kullanılan hidrojenin ve tanklarda tutulan tonlarca yakıtın barındırdığı risk, o günlerde bize bu tehlikeyi gösterdi" dedi. Tarım arazilerine, köylere, şehirlere ve stratejik bölgelere yakın alanlarda olası orman yangınlarına yönelik hangi önlemlerin alındığını soran Demir, kurumların yangın öncesi ve yangın esnasındaki çalışmalarının yetersiz olduğunu belirtti.

Demir, orman yangınlarıyla mücadelenin ilk aşamasının yangın olduktan sonra değil, yangın riski taşıyan bölgelerde önleyici tedbirler almak olduğunu vurguladı. Diyarbakır ve Mardin'de yaşanan ve can kayıplarına yol açan yangınları hatırlatan Demir, kurumların bu yangınlar öncesi ve sırasındaki performanslarının yetersiz kaldığını belirtti.