Doğan Hatun: Diyarbakır’ın geleceğini birlikte planlıyoruz
STK temsilcileriyle bir araya gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, 5 yıllık Stratejik Planı'nı toplantılar yaparak kentin geleceğini birlikte planladıklarını söyledi.
DUVAR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, 2025-2029 Stratejik Planının hazırlanması amacıyla başlattığı çalışmalar devam ediyor. 17 ilçeden muhtar toplantılarıyla başlayan, kent merkezinin farklı noktaları ile Büyükşehir Belediyesi önünde “Halk Günleri” stantlarıyla devam eden çalışmalar, “Odak Grup” toplantılarıyla sürüyor.
Kültür ve Kongre Merkezinde sivil toplum örgütleri temsilcileriyle yapılan “Odak Grup” toplantılarının ikincisi, “Ekoloji, yerel ekonomi ve tarım” başlığıyla yapıldı. Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Genel Sekreter Yardımcıları Zerrin Türk ve Reşat Bakan, Ekoloji Derneği, Maden Mühendisleri Odası, Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (TARIM ORKAM-SEN), Ziraat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası, Şehir Plancıları Odası, Yenişehir Ziraat Odası ile birlikte birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Eş Başkan Doğan Hatun, 5 yıllık Stratejik Plan hazırlığı kapsamında “Odak Grup Toplantıları” yaparak kentin geleceğini birlikte planlamaya çalıştıklarını söyledi. “Neleri planlayabilir, neleri inşa edebilir, neleri üretebilir, kentin ana sorunları nelerdir” başlıkları ile tartışmak için bir araya geldiklerini ifade eden Hatun, 5 yıllık Stratejik Plana ışık olabilecek çalışmalar planlamak istediklerini belirtti.
Dünyanın ekoloji ve ekonomi alanında bir kriz halinde olduğunu kaydeden Hatun, “Biz de parçalı olarak kendi üzerimize düşeni alıyoruz maalesef. Seçim sürecinde birkaç tane sloganımız vardı. Bunlardan biri ‘Doğduğumuz yerde doyacağız.’ Bunun ana teması tarımımızı, yerel ekonomimizi, suyumuzu, kentin bir bütününe yayabilmektir. Kentin bütün bileşenlerini, özellikle kırsal kalkınma, kooperatifçilik mantığıyla yapabilecek çalışmaların içine dahil etmeliyiz” dedi.
Kırsal kalkınmanın önemini vurgulayan Hatun, şöyle konuştu:
“Bizler de kendi yerel ekonomimizi planlarken biraz daha kırsal kalkındırmamızı, yerel ekonomimizi güçlendirecek politikalarla ‘kendi doğduğumuz yerde doyacağımız’ bir sistem örgütlemeye çalışıyoruz.”
Su yönetimi ile ilgili sorunlara dikkati çeken Hatun, suyun doğru planlanmaması ve suyun doğru kullanılmamasının içme suyunu tehdit edecek boyutta olduğunu söyledi. Dicle Nehrinin 3 ülke için önemini anlatan Hatun, planlı çalışmalar yaparak suyun doğru kullanımının bir kültüre dönüşmesi gerektiğini kaydetti.