Doğum oranları artsın diye yüksek hızlı tren yaptılar
Güney Kore Ulaştırma Bakanı Park , Seul'deki yeni yüksek hızlı tren projesiyle ilgili olarak, "Örneğin, eve dönerken iki saatini yolda geçiren biri bebekler için nasıl zaman yaratabilir?" diye sordu.
DUVAR - Güney Kore, başkent Seul ve dış mahalleleri arasındaki seyahat süresini kısaltmak için yeni bir yüksek hızlı tren projesi başlattı. Yetkililer, bu projenin daha fazla genci, kent dışında yaşamayı ve çocuk sahibi olmayı düşünmek için cesaretlendirmesini umuyor.
Güney Kore, dünyanın en düşük doğum oranlarından birine sahip. Ülkedeki gençler, çoğunlukla, başta nüfusun yarısına ev sahipliği yapan Seul olmak üzere şehir içindeki uzun seyahat sürelerini ve konut pahalılığını gerekçe göstererek evlenmek ve çocuk sahibi olmaktan uzak durduklarını söylüyor. Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, Seul'deki hızlı trenin sağlayacağı daha kısa seyahat sürelerinin 'insanların sabahları ve akşamları aileleriyle daha fazla zaman harcamasına olanak sağlayacağını' söyledi.
PROJENİN İLK BÖLÜMÜ AÇILDI
Doğum oranlarının ülke ortalamasının da altında olduğu başkent Seul'deki Büyük Tren eXpress (GTX) yeraltı yüksek hızlı tren projesinin, 2035 yılı itibarıyla kent merkezi ile dış mahalleleri birbirine bağlayan altı demiryolu hattı sunması planlanıyor.
Toplam 99,5 milyar dolara mal olması beklenen GTX'in ilk bölümü 29 Mart Cuma günü Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol tarafından açıldı. Bu ilk hattın açılmasıyla birlikte, Seul'deki Suseo kentinden normalde otobüsle 80 dakikada Dongtan'a giden bir kişi, sadece 19 dakikasını yolda geçirecek. Projenin ilk bölümü, 30 Mart Cumartesi günü kullanıma açılacak ve GTX tamamen açıldığında dünyanın en hızlı yeraltı hızlı tren sistemlerinden biri olacak. Trenlerin hızının saatte 180 kilometreye ulaşması bekleniyor.
'İKİ SAATİ YOLDA GEÇEN BİRİ BEBEKLERE NASIL ZAMAN AYIRABİLİR?'
Güney Kore Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Park Sang-woo ise proje hakkında Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, GTX sayesinde gençlerin, yolda saatler harcamadan başkentten uzak yerlerde yaşamayı düşünebileceğini söyledi. Park, gençlerin artan zamanı aileleri ile geçirebileceğini sözlerini ekledi. Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin, eve dönerken iki saatini yolda geçiren biri bebekler için nasıl zaman yaratabilir? Buradaki fikir, insanlara işten sonra daha fazla boş zaman vermek."
Bazı analistlere göre ise GTX aynı zamanda Güney Kore'nin kırsal bölgelerinin yeniden canlanmasına da katkı sağlayabilir. Kyonggi Üniversitesi'nden Şehir Planlaması ve Ulaştırma Profesörü Kim Jin-yoo, konuya ilişkin olarak, "Yok olma (tehlikesiyle) karşı karşıya olan bölgeleri yeniden canlandırmak için önemli olan şey, diğer bölgeleri de benzer bir kamu altyapısı ile donatmak" değerlendirmesinde bulundu.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)