Doktor yok randevu 6 ay sonra
Kamu hastanelerinde kolonoskopi, endoskopi randevuları aylar sonrasına veriliyor. Hekimler ‘‘Yan dal zor bir iş. Üstüne mecburi hizmet eklenince uzman olanlar özel sektöre gidiyor" diyor.
DUVAR - Kamu hastanelerine mide ve bağırsak hastalığı için giden yurttaşlar randevu bulmakta zorlanıyor. Özel hastaneler ise gerek muayene gerek endoskopi ve kolonoskopi yaptırmak isteyenlerden fahiş ücretler talep ediyor.
Birgün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre; hastalar ne yapacağını bilmezken, kamuda gastroenteroloji uzman sayısının giderek azaldığı, tercih edilmediği, var olanların da özel hastaneler tarafından adeta kapıldığı belirtiliyor.
Ülkede bin 60 gastroenteroloji uzmanı olduğu belirtilirken, sayının giderek azalmasındaki en önemli faktörün yan dal sonrası yapılan mecburi hizmet ile kamu hastanelerinin ekonomik şartları gibi faktörler sıralandı.
Uzmanlık alanları yemek borusu, mide, bağırsaklar, karaciğer, safra yolları ve pankreas hastalıklarını kapsayan gastroenteroloji uzmanları başta reflü, ülser, hepatit, safra yolları, pankreas ve gastritin yanı sıra sindirim sistemindeki kanserlerle ilgeleniyor. Ancak son yıllarda bu alandaki uzman sayısı giderek düşüyor.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, ‘‘Ülkede bin 60 uzman sayısı var, 170 tane gastroenteroloji asistanı var. Sayı az ve her geçen gün azalıyor. İç hastalıklar sonrası yapılan gastroenteroloji yan dalı sonrasında da mecburi hizmet olması ve üniversitelerin kötü durumu, bu alanın tercih edilmesini de ne yazık ki düşürüyor’’ diye konuştu. (HABERİN TAMAMI)