Dolandırıcılara karşı 'Daisy nine': 40 dakika oyaladı
İngiltere'de geliştirilen bir yapay zeka programı, arayan dolandırıcılarla yaşlı bir kadın gibi konuşarak zamanlarını harcıyor ve gerçek insanlara erişimlerini azaltmaya çalışıyor.
DUVAR - İngiltere merkezli 'Virgin Media O2' 14 Kasım Perşembe günü 'Daisy' isimli yapay zeka destekli 'cevaplama hizmetlerini' kamuoyuna duyurdu. Söz konusu uygulama, telefon dolandırıcılarına karşı geliştirildi. Buna göre, dolandırıcıların telefon başında zamanlarını tüketmek için tasarlanan sistem, aynı zamanda 'gururlu bir nine' gibi konuşuyor.
ÖRGÜ ÖRMEYİ NE KADAR SEVDİĞİNİ ANLATIP YANLIŞ BİLGİ PAYLAŞIYOR
Mashable sitesinin haberine göre, 'Daisy nine' dolandırıcılık amacıyla arayanları mümkün olan en uzun süre boyunca hatta tutarak gerçek bir insanla karşılaşmaları olasılığını ve gerçek insanlarla harcayacakları zamanı azaltmaya çalışıyor.
Şirket tarafından 'dolandırıcı ilişkileri başkanı' olarak tarif edilen Daisy, arayanlara uzun, detaylı hikayeler anlatmak üzere programlandı. O2 şirketinden yapılan açıklamaya göre, Daisy 'ailesi hakkında döne dolaşa başa dönen hikayeler anlatıyor, örgü örmeyi ne kadar sevdiğinden bahsediyor ve uydurma banka bilgileri de dahil olmak üzere arayan dolandırıcılar ile yanlış kişisel veriler paylaşıyor'. Şirketin iddiasına göre, Daisy 'birden fazla dolandırıcıyı her seferinde 40 dakika boyunca başarılı bir şekilde oyalamayı' başardı.
DAISY İLE HERKES KONUŞABİLİR Mİ?
Şirkete göre, Daisy, arayanları dinleyip canlı olarak konuşmaların yazılı bir dökümünü alan birden fazla yapay zeka modelinin bir sonucu. Program, daha sonra dil modelinden alınan uygun bir cevabı veriyor, bu cevabı verirken ise Daisy'nin 'kişiliğinin' yerleştirildiği insansı bir ses kullanıyor. Bu program için yaşlı bir kadın profilinin kullanılma sebebi ise İngiltere'de telefon dolandırıcılarının çoğunlukla 75 yaşın üzerindeki kadınları hedef alması.
Öte yandan, herhangi bir kişinin, dolandırıcı olmadığı sürece arayarak Daisy ile iletişime geçmesi şu anda mümkün değil. O2'den bir sözcü, Mashable'a yaptığı açıklamada, "Daisy'i yaratmaktaki amaç, hem dolandırıcıların zamanını harcamak hem de dolandırıcılık amaçlı aramaların tehlikesi konusunda kamuoyunu eğitmek için bir kampanya yaratmaktı. Bu araç, dolandırıcılar ile etkileşime geçme amacıyla oluşturuldu; dolayısıyla da genel sohbetlerde bulunmaktan ziyade bunu yapmak için optimize edildi. Bu aracı herkese açmak, çok büyük bir bilgisayar gücü gerektirirdi. Yani, Daisy şu anda bunu yapamıyor" dedi.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)