Dolandırıcıları enflasyon vurdu: Sahte diplomaya da zam geldi

Sosyal medya hesaplarından reklamı ve satışı yapılan sahte diplomalara son 1 yılda yüzde 150'yi bulan zamlar yapıldığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada farklı üniversite ve bölümlere dair sahte diploma satışının yapıldığı sayfalar insanların ilgisini çekmeye devam ediyor. Dolandırıcılık yöntemi olduğu düşünülen sayfalarda, sahte diplomalara dair özelliklere de yer veriliyor. Satışı yapılan belgelere dair; E-Devlet'e işleneceği, orijinalinden ayırt edilemeyeceği, üniversitelerin gerçek mezunları ile aynı şartlara sahip olunacağı ve hukuki anlamda sorun yaşanmayacağına dair teminatlar sunulurken, kişilere; doktorluk, mühendislik, öğretmenlik, veterinerlik gibi çeşitli meslekleri seçme şansı da tanınıyor.

DHA'nın aktardığına göre bir sayfanın kuruluşunu 2009 yılına kadar dayandırdığı, sahte diploma basımı işinde eski olduğunu belirterek fiyat listesi yayınladığı görüldü. En son 2023 yılına dair yayınlanan fiyat listesinde, lisans diplomasının 10 bin lira, yüksek lisans diplomasının 12 bin lira, lise diplomasının 6 bin lira, ön lisans diplomasının 8 bin lira ve ilköğretim diplomasının 4 bin lira olarak yer aldığı görüldü. 

Müşteri şeklinde konuşularak ulaşılan sayfa ise lisans diplomasının yeni ücretinin yüzde 150 zamlı olarak 25 bin lira olduğunu aktardı. Bazı sayfalarda hukuk ve tıp gibi fakülteleri için diğer fakültelere göre daha yüksek ücretler belirlendi.

'ASIL HEDEF KİŞİSEL BİLGİLER'

Satıcıların kendilerine müracaat ederek sahte diploma almak isteyen kişilerden öncelikle isim, soy isim, adres ve TC kimlik numarası gibi kişisel bilgileri de talep ettikleri öğrenildi. Satıcılar, sahte diplomalar ile KPSS ve benzeri resmi sınavlara girilebildiğini ve resmi kurumlara başvuru yapılabildiğini de belirtti.

Siber güvenlik uzmanları bu kişilerin dolandırıcı olabileceği ve asıl hedefin kişisel bilgiler ya da banka hesapları olduğu konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor. Bu yöntemle tuzağa düşen kişinin kendisi de illegal bir iş yaptığı için çoğunlukla şikayete konu olmuyor.  

Diplomayı üretip satan kadar onu talep edip kullan da suçlu duruma düşüyor. Türk Ceza Kanunu'na göre resmi belgede sahtecilik suçu için basit haliyle 2 yılla 5 yıl arasında bir hapis cezası öngörülüyor. 

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)