Değer kaybı emtia piyasasında satışları hızlandırdı
Emtia piyasasında geçen hafta Brent petrol yüzde 6,4, platin yüzde 6,3, gümüş yüzde 4,6 değer kaybetti. Bu gerilemeye belirsizlikler eklenince satışlar hızlandı.
DUVAR - Küresel pay piyasalarında para politikasındaki belirsizliklere karşın makroekonomik verilerdeki karışık sinyaller sonrası genişleyici para politikasının bir süre daha devam edeceğine ilişkin beklentilerle rekorlar kırılırken, bu belirsizliklerle beraber emtia piyasasında geçen hafta negatif bir seyir izlendi.
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin açıklamaları emtia piyasasını olumsuz etkiledi. Analistler, bu açıklamalarla beraber emtia piyasasında yılın geri kalanında düşüşlerine hakim olabileceğine dair öngörülerin arttığını belirtti.
2013 yılında varlık alımının azaltılacağına dair açıklamalarla emtia piyasasında düşüşlerin başladığını ve doların değer kazandığını anımsatan analistler, şu anda da varlık alımının azaltılacağına dair işaretlerin güçlenmesinin emtia fiyatlarını etkileyebileceğini ifade etti.
Geçen hafta Brent petrol yüzde 6,4, platin yüzde 6,3, gümüş yüzde 4,6, kurşun yüzde 2,9, bakır yüzde 2,1, kahve yüzde 2, nikel yüzde 1,6, çinko yüzde 1,5, paladyum yüzde 1,1 değer kaybetti.
Kovid-19 salgınında delta varyantının ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyebileceği endişesi petrol fiyatlarını baskılarken, Brent petrolün varil fiyatı, marttan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.
Altının ons fiyatı de geçen hafta beklentilerin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisiyle birlikte sert düştü. ABD tahvillerine yönelik talebin artması da altının ons fiyatını baskıladı.
Analistler, Fed üyelerinden gelen şahin mesajların altını olumsuz etkilediğini belirtti.
Kahve fiyatları da Brezilya’da soğuk hava etkisinin beklentilerin altında olduğu haberleriyle birlikte değer kaybetti.
TARIMDA POZİTİF SEYİR
Emtia fiyatlarında geçen hafta sert satışlar görülse de tarım emtialarında kahve haricinde geçen hafta pozitif bir seyir gözlemlendi.
Geçen hafta kakao yüzde 5, şeker yüzde 4,1, pamuk yüzde 2,6, buğday yüzde 2,4, mısır yüzde 2,1 değer kazandı. Şeker ayrıca geçen hafta 0,1892 dolarla Mart 2017’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.
Geçen hafta yüzde 5,6 artan doğalgaz fiyatları da 4,20 dolarla yaklaşık 3 yılın en yüksek seviyesini gördü. Doğalgaz ihracatının artması, sıcak hava dolayısıyla doğalgazla çalışan klimalara talebin artması ve doğalgaz üreticilerinin üretimde aşırıya kaçmaması fiyatları olumlu etkileyen faktörler arasında yer alıyor.
BORSADA GÜN ORTASI
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,45 artışla 1.441,28 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 6,52 puan değer kazandı.
Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 0,75, teknoloji endeksi yüzde 0,43, sanayi endeksi yüzde 0,34, hizmetler endeksi yüzde 0,62 değer kazandı.
Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 74'ü yükseldi, 19'u değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Şişecam, Garanti BBVA, Kardemir (D), Türk Hava Yolları, Yapı ve Kredi Bankası oldu.
ALTININ ONS FİYAT YÜZDE 1,2 GERİLEDİ
Uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,17, sterlin/dolar paritesi 1,38 ve dolar/yen paritesi 110,2 düzeyinde seyrediyor.
İstanbul serbest piyasada dolar 8,66 liradan, euro 10,19 liradan satılıyor.
Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 1,2 azalışla 1.742 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 3,3 azalışla 67,9 dolardan işlem görüyor. (AA)