Türkiye'nin risk primi zirvede, dolar dizginlenemiyor
Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS), 489 baz puan ile 1 yılın zirvesine tırmandı. Dolar 13 liranın üzerine tutunurken, çeyrek altın 1244 liraya yükseldi.
DUVAR - Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS), 489 baz puan ile 1 yılın zirvesine tırmandı. CDS, 2020’nin kasım ayında Merkez Bankası yönetiminde değişiklik yaşanmadan hemen önce bu seviyelerde bulunuyordu.
Türkiye'nin risk primi 566 puanla en yüksek seviyeyi görmüş, geçen yıl kasım ayında Lütfi Elvan’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Naci Ağbal’ın ise Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmasıyla iki ay içinde 306 puana gerilemişti.
KREDİ RİSK PRİMİ NEDİR?
CDS, bir kişi ya da kuruluşun, kredi sahibinin karşılaşabileceği alacağın ödenmemesi riskini belirli bir miktar karşılığında üstlenmeyi kabul etmesinin bedelidir. Bu çerçevede bir anlamda kredi sigortası gibi çalışır. Bir ülkenin ya da şirketin CDS primi ne kadar yüksekse borçlanma maliyeti de o kadar yüksek demektir. Çünkü bu prim ister istemez faize yansımaktadır.
CDS primi 300’ün üzerinde olan ekonomiler aşırı kırılgan ekonomiler olarak kabul ediliyor.
DÖVİZ KURLARI DİZGİNLENEMİYOR
Derinleşen ekonomik kriz, net rezervi eksi 35 milyar dolara gerileyen Merkez Bankası'nın elindeki olanakların kısıtlanmış olması ve izlenen faiz politikası, bütçenin sürekli açık vermesi, kısa vadede ödenmesi gereken 130 milyar dolar dış borç gibi nedenlerle kontrolden çıkan döviz kurları, zam yağmuru olarak hayata yansıyor. Dün 13.50 lira ile tarihi seviyeye gören dolar bu sabaha 13,04 liradan başladı.
İstanbul serbest piyasada euro 14,76, sterlin ise 17,4 liradan işlem görüyor.
Merkez Bankası, politika faizini geçen hafta 1 puan aşağı çekerek, yüzde 15 olarak belirlemişti. TÜİK verilerine göre enflasyon ise yüzde 19,89... Özetle faizin, enflasyonun 5 puan altına çekilmiş olması, dövizi daha da yükseltiyor.