Döner araştırması: İşini yapan tek bir kişi var
Dönerle ilgili dikkat çeken bir araştırma yapıldı. Buna göre birçoğumuzun 'döner' diye tükettiği şey aslında döner olmayabilir.
DUVAR - Türkiye'yle özdeşleşmiş yiyeceklerden biri olan döner, Almanya olmak üzere dünyanın dört bir yanından da ilgi görüyor. Yurt dışında Türkiye'ye dair bilinen şeylerin başında gelen 'döner', lezzetli ve ekonomik oluşuyla herkesin vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor. Ancak son günlerde dönerle ilgili ortaya çıkan bir gerçek başta İngiltere olmak üzere herkesi şaşkına çevirmiş durumda. Buna göre birçok kişinin 'döner' diye tükettiği şey aslında döner olmayabilir.
Milliyet'ten Fazilet Şenol'un haberine göre, 'Food Unwrapped' (Paketlenmemiş Yiyecek) adlı Youtube kanalı olan İngiliz sunucu Jimmy Doherty, İngiltere'de 9 farklı dönerciden 9 farklı döner aldı ve bunların içinde gerçekten ne olduğunu öğrenmek için tıp bilimci Paul Hancock'a teslim etti.
Çoğu kişi dönerin sadece kuzu eti içermesini beklese de DNA testi bunun aksini kanıtladı. Testler, döner kebaplarının kaçının sığır, tavuk ve domuz eti, at, eşek ve keçi eti içerdiğini ortaya çıkarmayı amaçlıyordu. Sonuçlar açıklandığında Jimmy, 9 öğünden yalnızca birinin yüzde 100 kuzu DNA'sı içerdiğini öğrendiğinde şaşkınlık yaşadı.
Tıp bilimci Paul Hancock ise şunları söyledi: "Aslında gerçekten işini yapan tek bir dönerci var. Çoğunun içinde tavuk var. Birkaçında neredeyse eser miktarda sığır eti var. Neyse ki hiçbir üründe keçi, eşek ya da at eti bulmadık."