Milli boksör Tuğrulhan Erdemir doping davasını kaybetti, olimpiyatlardan elendi

2023 yılındaki Avrupa Oyunları'nda bronz madalya alarak Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazanan Tuğrulhan Erdemir, CAS'ta devam eden davasını kaybetti ve olimpiyatlardan elendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2024 Paris Olimpiyat Oyunları için Fransa’da bulunan milli boksör Tuğrulhan Erdemir, dün yapılan tartıya alınmadı. Çekilen kuralarda milli sporcunun adının listelerde olmadığı ortaya çıkınca, davasının sonuçlandığı ve Erdemir’in doping cezası aldığı öğrenildi. Böylece Türkiye Paris’te ilk firesini boks branşında yaşamış oldu.

Tuğrulhan Erdemir'den 17 Şubat 2024'teki yarışmada test sırasında alınan bir numunenin yasaklı madde "hidroklorotiyazid" için Atipik bulguya rastlanmıştı. Hidroklorotiyazid maddesinin 2024 WADA Yasaklılar listesinde diüretik ve maskeleme maddesi olarak yasaklanmıştı. Soruşturma sonunda ATF'nin bir farmasötik üründen kaynaklanan kasıtsız kontaminasyondan kaynaklandığına dair bir kanıt olmadığı sonucuna vardı.

WADA Paydaş Bildirimi uyarınca, ITA bu nedenle ATF'yi Olumsuz Analitik Bulgu (AAF) 3 olarak takip etti ve sporcuyu Uluslararası Boks Birliği (IBA) Anti-Doping Kuralları (IBA ADR) Madde 2.1 uyarınca bir anti-doping kuralı ihlali (ADRV) ile suçladı.

ITA davayı CAS ADD'ye havale etti ve sporcuya IBA ADR'nin 7.4.2. maddesi uyarınca geçici bir uzaklaştırma uyguladı. Sporcu daha sonra CAS ADD'den geçici uzaklaştırmanın kaldırılmasını talep etti.

CAS ADD, 24 Temmuz 2024 tarihinde, geçici men cezasına ilişkin tam teşekküllü bir duruşmanın ardından, Tuğrulhan Erdemir'e verilen ve 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na da uzanan geçici men cezasını onaylayan ve sürdüren bir karar verdi.

AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Öte yandan Tuğrulhan Erdemir’in avukatı Anıl Gürsoy Artan yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"2024 Paris Olimpiyatları’na katılmak için kota alan milli sporcumuz Tuğrulhan Erdemir ile ilgili, Uluslararası Test Ajansı’nın (ITA) verdiği geçici men kararı, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Anti Doping Dairesi’nce onanmıştır.

Erdemir’in 2024 Paris Olimpiyatlarında yarışamayacak olması sebebiyle bu açıklamayı yapmak gerekmiştir.

Müvekkilim, Haziran 2023’te Olimpiyat kotasını aldıktan sonra kamp yaptığı İspanya’nın Alicante kentinde, 17.02.2024 tarihinde bir doping kontrol testine tabi tutulmuş, sporcumuzun örneğinde yasaklı bir diüretik madde tespit edilmiştir.

Herhangi bir şekilde yasaklı madde kullanmayan sporcumuz, Uluslararası Test Ajansı'na (ITA) o dönem kullandığı ve yasaklı madde içermeyen ağrı kesiciden kalan tabletleri göndermiş, yapılan test sonucunda tabletlerin üretim sürecinde sporcumuzun örneğinde bulunan diüretik maddeden bulaştığı tespit edilmiştir.

Konunun, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) 01.06.2021 tarihli “Potansiyel Diüretik Bulaşı Vakalarına İlişkin Paydaş Bildirisi” kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Anılan Bildiri’de belirtilen 20 ng/ml sınırının altında diüretik saptanmıştır. Sporcumuz doping testini verdiği dönemde hali hazırda kota hakkını almıştı ve yakın zamanda hiçbir müsabakası yoktu. Yakın zamanda sıkletini 63kg’dan 71kg’a çıkarttığı için kilo kaybetme gibi bir ihtiyacı da olmadı. Özetle yasaklı madde kullanmak için hiçbir nedeni yoktu. Ayrıca sporumuzun 17.02.2024 tarihinden sonra verdiği dört numunenin hepsi temiz çıkmıştır. Tüm bu verilere rağmen ITA tarafından “bulaşı miktarı ile sporcudan alınan örnekte tespit edilen dozun uyuşmaması” gerekçe gösterilerek hakkında 10.07.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere İhtiyari Geçici Tedbir kararı verilmiştir.

Tedbir kararına karşı CAS Anti Doping Dairesi nezdinde 12.07.2024 tarihinde itiraz edilmiş, yapılan duruşma neticesinde, 24.07.2024 (dün) tarihinde sporcu hakkında uygulanan İhtiyarı Geçici Tedbirin devam etmesine karar verilmiştir.

2024 Paris Olimpiyatları kura çekimi bugün saat 16:30’da gerçekleştirileceğinden, CAS Ad-Hoc yargı yetkisi dışında kalan söz konusu karar için maalesef temyiz hakkımız da fiilen elimizden alınmıştır.

Sporcumuzun CAS Anti Doping Dairesi nezdinde disiplin yargılaması devam etmekte olup, bu konuda titizlikle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. ITA’nın var olan düzenlemelere karşın devam eden ısrarını anlamlandırmakta güçlük çekiyoruz. Mağdur edilen müvekkilin haklarının sonuna kadar savunulacağından kimsenin şüphesi olmasın."

Ancak sporcunun yargılaması devam ettiği için Paris Olimpiyat Oyunlarında yarışmasına izin verilmedi. Konu ile ilgili Türkiye Boks Federasyon başkanı Eyüp Gözgeç’in resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

(SPOR SERVİSİ)