Dört Avrupa ülkesinden 'Libya'ya müdahale edenlere' yaptırım tehdidi

Libya'da iç savaşa son verme amaçlı Berlin sürecine destek veren Fransa, Almanya, İngiltere ve İtalya, sürece müdahale edilmemesi çağrısında bulundu. Ortak yazılı açıklamada, "tüm Libyalı ve uluslararası aktörlerden, Birleşmiş Milletler'in (BM) çabalarına zarar verecek paralel ve koordinasyonsuz girişimlerden vazgeçmeleri" istendi; "Önlem almaya hazırız" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Libya'da başlatılan barış sürecine destek veren Avrupa Birliği ülkeleri Fransa, Almanya, İngiltere ve İtalya ülkedeki çatışmalara taraf olan grupları ve onlara destek veren ülkeleri ortak bir açıklama ile uyardı. Başlatılan barış sürecine müdahale edilmemesi istenen ortak açıklamada, "Libya Siyasi Diyalog Forumu'nu ve Berlin sürecinin diğer unsurlarını etkilemeye çalışan herkese karşı önlem almaya hazırız" ifadeleri kullanıldı.

'BM ÇABALARINA ZARAR VERİLMEMELİ'

Açıklamada, söz konusu önlemlerin kamusal mali kaynakları suistimal eden ya da insan hakları ihlallerine yol açanları da kapsadığına dikkat çekilerek "tüm Libyalı ve uluslararası aktörlerden, Birleşmiş Milletler'in (BM) çabalarına zarar verecek paralel ve koordinasyonsuz girişimlerden vazgeçmeleri" istendi.

Ortak açıklama yapan dört ülke, ateşkes müzakerelerinin ardından 2021 yılı sonunda seçim yapılması konusunda anlaşma sağlamasını da memnuniyetle karşıladı. Açıklamada, bunun Libya'nın egemenliği ve kurumlarının demokratik meşruiyetini tesis etmek açısından önemli bir adım olduğu belirtildi.

BİR YIL SONRA SEÇİM PLANI

Libya'da BM tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile General Halife Hafter'e bağlı birliklerin desteklediği doğudaki Tobruk merkezli hükümet arasındaki çatışmalar yabancı güçlerin de müdahalesiyle şiddetlenmişti. BM'nin girişimiyle müzakere masasına oturan taraflar, Tunus'ta bu ay ortasında yürütülen görüşmeler sonucunda devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021 tarihinde yapılması konusunda mutakabata varmıştı.

Türkiye, Libya'da UMH'yı desteklerken Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ise Hafter güçlerinin yanında yer alıyor. Bu ülkelerin çatışan taraflara askeri destek sağlaması ise tartışmalara neden oluyor. (DW Türkçe)