Dört dilde çocuk takvimi: İstemediğim şeylere hemen hayır derim
Çocuk İstismarı ve İhmali ile Mücadele Derneği çocuklar için Kürtçe, Türkçe, Lazca ve Arapça 2021 takvimi hazırladı. Dernek, çocuklar için 14 güvenlik kuralının bulunduğu takvimin basımı için gönüllülerin desteğini bekliyor.
Rojda Oğuz
DUVAR- Çocuk İstismarı ve İhmali ile Mücadele Derneği 2021 yılı için dört dilde çocuklar için Güvenli Çocuk Takvimi hazırladı. Kürtçe, Türkçe, Lazca ve Arapça hazırlanan takvim ücretsiz olarak Türkiye’nin her yerine gönderilecek. ‘14 Güvenlik Kuralı’ dernek adına kayıp, kaçak ve istismar edilmiş çocuklarla ilgili çalışmaları olan Gülhan Gündüz tarafından hazırlandı. Dernek yöneticilerinden Volkan Çolakoğlu takvim için, “Yaşanan istismar olaylarında en önemli sıkıntı, çocuğun yaşadığı durumun ne olduğunun farkına varamaması. Bu takvimle en azından çocuklar kuralları öğrenebilir” ifadelerini kullandı.
Takvim iki haftadır online olarak yayında. Derneğin sosyal medya hesaplarında da bulunan takvimi herkes indirip, bastırabilir ve çevrelerindeki çocuklara dağıtabilir. Edirne Keşan Belediyesi de takvimi bastırıp Keşan’da yaşayan çocuklara ücretsiz olarak dağıtıyor.
’14 KURAL İSTER İSTEMEZ BİLİNÇ ALTINDA YER EDİNECEK’
Çocukların bu kuralları öğrenmesinin hayatlarında önem taşıyabileceğini belirten Çolakoğlu, “İstismar, kaybolma ya da kaçırılma riskini, nehir, baraj gölü gibi yerlerde çocukların boğulmaları risklerini en aza indirmeyi amaçlamaktayız. Takvim çocuklarımızın duvarlarında yer bulursa bir ay boyunca tek bir kurala bakıp alttaki takvime annesinin doğum tarihi, yapmayı planladığı etkinlik tarihini ya da ödev, sınav gibi çalışmalarının tarihlerini not alacak. Bu süreçte de kural ister istemez bilinç altında yer edinecek” şeklinde konuştu.
‘ANADİLİ KÜRTÇE, LAZCA VE ARAPÇA OLAN ÇOCUKLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM’
Türkiye’de anadili Kürtçe, Lazca ve Arapça olan çocuklar için takvimin önemli bir adım olduğunun altını çizen Çolakoğlu, “Son yıllarda Suriye’de yaşanan savaşlar sonrası ülkemize göç eden Suriyeli çocuklarımızın sayısı milyonlara ulaştı. Biz bu kuralları farklı dilleri kullanan çocuklarımıza da öğretmekle mükellefiz. Bu sebeple takvimimiz Lazca, Kürtçe ve Arapçaya çevrildi” dedi.
‘KURALLAR ÇOCUKLARA NE YAPMASI GEREKTİĞNİ ÖĞRETECEK’
Yaşanan istismar vakalarında en önemli sıkıntının çocukların yaşadıklarının farkına varmaması olduğunu söyleyen Çolakoğlu, “Çocuklar takvimde tanımadığı kişilerle iletişim kurmaması, ailesinden izinsiz kimsenin arabasına binmemesi gerektiği gibi pek çok bilgi ediniyor. Bu bilgileri de günlük yaşantısında uyguluyor. Özellikle çocuğa yönelik cinsel istismar suçlarında çok yüksek bir oranla failler çocuğun tanıdığı, yani yakın çevresinde olan bir kişi oluyor. Çocuk bu kuralları bildiğinde kendisine bu yaklaşımlarda bulunan kişilere karsı ne yapması gerektiğini de öğrenmiş oluyor” dedi.
Çolakoğlu dernek olarak takvimlerinin dağıtımında ve basımında belediye ve özel şirketlerin katkılarını da beklediklerini söyledi.
Takvimde yer alan 14 Kural:
Yalnız yerler güvenli değil. Ben hep arkadaşlarımla oynarım!
Tanımadığım kişilerden şeker, hediye almam!
Ailemden izinsiz arabalara binmem!
Yardım istersem, üniformalı birinden isterim!
Kendi adımı, annemin adını, babamın adını bilirim. Telefon numaralarımızla adresimizi de bilirim!
Su birikintisi, kuyu, havuz, nehir veya denize yanımda yetişkin olmadan yaklaşmam ve girmem!
İstemediğim şeylere hemen “Hayır” derim!
Tedirginsem hemen oradan uzaklaşırım, kaçarım!
Yabancı biri bana dokunursa, buna izin vermem. Biri bana dokunduğunda kötü hissedersem de “Hayır bana dokunma!” derim. Bu, benim en doğal hakkım!
Sesim, alarmımdır benim. Tedirginsem, korkarsam hemen bağırırım. Çekinmem!
Başkalarıyla konuştuklarımı aileme söylerim!
Bir yere gitmeden önce aileme sorarım!
Korkarsam, kendimi kötü hissedersem, hemen birine söylerim!
Büyük biri benden yardım isterse, yardım etmeden önce ailemden izin alırım!